Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί εμφράγματα και κατάθλιψη. Είναι πολύ πιο επικίνδυνο από όσο μέχρι σήμερα πιστεύαμε. Παραμένει πάντως πιο ακίνδυνο από το κανονικό τσιγάρο.
Οι καπνιστές ηλεκτρονικών τσιγάρων κινδυνεύουν κατά 56% περισσότερο σε σύγκριση με τους μη καπνιστές να πάθουν έμφραγμα και εγκεφαλικό κατά 30% περισσότερο.
Ακόμη κατάθλιψη και άλλες συναισθηματικές διαταραχές καταγράφονται σε διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την έρευνα της ιατρικής ομάδας του Μόχιντερ Βίντιχαλ από το Κάνσας και τη Σχολή Ιατρικής στο Γούιτσιτα. Τα αποτελέσματα των ερευνών θα παρουσιαστούν στις 18 Μαρτίου στο Καρδιολογικό Συνέδριο της Νέας Ορλεάνης.
«Δεν θα ήθελα κανένας ασθενής μου ή μέλος της οικογένειάς μου να καπνίζει ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ανακαλύψαμε πως δεν παίζει ρόλο πόσο συχνά καπνίζει κανείς ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ακόμα και εάν κάποιος καπνίζει μόνο μια φορά την εβδομάδα υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί έμφραγμα ή στεφανιαία νόσος».
Οι έρευνές του Μόχιντερ Βίντιχαλ αντίκεινται στην ευρέως διαδεδομένη άποψη πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ακίνδυνο.
Πιο συνειδητοί οι κίνδυνοι
Σε κάθε περίπτωση πάντως το κανονικό τσιγάρο είναι πιο επικίνδυνο από το ηλεκτρονικό. Ο κίνδυνος εμφράγματος στους καπνιστές είναι 165% υψηλότερος, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου είναι 94% και εγκεφαλικού 78%.
Ο Μόχιντερ Βίντιχαλ χρησιμοποίησε στοιχεία από μια μεγάλη έρευνα με συνεντεύξεις του Αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 96.467 άτομα το 2014, 2016 και 2018 και απάντησαν σε ερωτήσεις που αφορούσαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν 33 χρόνων ενώ αυτοί που κάπνιζαν κανονικό τσιγάρο ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 40 έτη.
Ωστόσο εκφράζονται και κάποιες αμφιβολίες. Για παράδειγμα οι καπνιστές ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα διότι πριν ήταν κανονικοί καπνιστές και αυτό επιβαρύνει ήδη την κατάσταση. Ακόμη το αυξημένο ποσοστό καταθλίψεων μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι γενικότερα οι άνθρωποι με συναισθηματική αστάθεια τείνουν στις εξαρτήσεις.
Για τον Αμερικανό επιστήμονα όμως το βέβαιο είναι ότι «το ηλεκτρονικό τσιγάρο πολύ λίγο είχε συσχετισθεί μέχρι σήμερα με τις καρδιοπάθειες. Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να μας επιστήσουν την προσοχή και να μας γίνουν πιο συνειδητοί οι κίνδυνοι που προκύπτουν από αυτό».
Φάμπιαν Σμιτ
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Πηγή: DW