Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί έντονη ανησυχία στην Άγκυρα, καθώς διαφαίνεται ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας θα μπορούσαν να περάσουν σε μια νέα περίοδο έντασης και αποστασιοποίησης. Παρά το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σπεύσει να χαιρετίσει τη μεγάλη εκλογική νίκη του Τραμπ, πριν επισημοποιηθεί το αποτέλεσμα, φαίνεται ότι το «εκκρεμές» της νέας αμερικανικής κυβέρνησης καταλήγει σε μια σαφή προτίμηση για το Ισραήλ και τους Κούρδους. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες προτάσεις για υπουργικές θέσεις που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ενδέχεται να δημιουργήσει δυσκολίες για την Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές ότι «οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ θα ενισχυθούν» και ότι οι περιφερειακές κρίσεις, όπως το Παλαιστινιακό και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, θα τερματιστούν. Ωστόσο, τα σημερινά (Τετάρτη) δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου δείχνουν ότι η πραγματικότητα διαμορφώνεται διαφορετικά. Ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Μάικ Βαλτς, δύο από τους βασικούς υποψηφίους για «θέσεις-κλειδιά» στην εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης, είναι γνωστοί για τις φιλοϊσραηλινές τους θέσεις και την υποστήριξή τους στους Κούρδους.
«Ο ανένδοτος υπερασπιστής της σφαγής στη Γάζα»
Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει ότι ο Μάρκο Ρούμπιο, γερουσιαστής από τη Φλόριντα και υποψήφιος για υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Ισραήλ και της στρατηγικής του στην περιοχή. Ο Ρούμπιο έχει υποστηρίξει δημόσια τη σφαγή στη Γάζα, κάτι που δεν θα περάσει απαρατήρητο στην Άγκυρα, καθώς ο Ερντογάν διατηρεί στενές σχέσεις με τους Παλαιστίνιους και έχει καταδικάσει έντονα τις ισραηλινές επιθέσεις. Η υποστήριξη του Ρούμπιο στο Ισραήλ καθιστά ακόμα πιο δύσκολη τη συνεργασία Τουρκίας-ΗΠΑ, ειδικά για το Παλαιστινιακό ζήτημα.
Μάικ Βαλτς: Υποστηρικτής του PKK και κατά της αποχώρησης από τη Συρία
Από την άλλη πλευρά, ο Μάικ Βαλτς, ο οποίος φαίνεται να αναλαμβάνει τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, είναι γνωστός για τη σθεναρή υποστήριξή του στους Κούρδους και την υποστήριξή του στο PKK (και τους Κούρδους της Συρίας, YPG). Ο Βαλτς, πρώην στρατιώτης και από τους βασικούς υποστηρικτές της στρατηγικής παραμονής των ΗΠΑ στη Συρία, έχει εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του στην απόφαση Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία το 2019. Για την Τουρκία, που θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση, αυτή η στάση είναι ανησυχητική, καθώς ενδέχεται να ενισχύσει την πολιτική και στρατηγική θέση των Κούρδων στην περιοχή.
Ενίσχυση των Σχέσεων με το Ισραήλ και την Υποστήριξη στους Κούρδους
Η νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να ενισχύει τη στρατηγική της συνεργασίας με το Ισραήλ και τους Κούρδους, κάτι που δεν συνάδει με τις θέσεις της Τουρκίας. Ο διορισμός του πρώην κυβερνήτη του Αρκάνσας Μάικ Χάκαμπι ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ, ο οποίος είναι φανατικός υποστηρικτής του Ισραήλ και του εποικισμού, ενισχύει την αίσθηση ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να εμβαθύνουν τη στρατηγική τους σχέση με το Ισραήλ, κάτι που προκαλεί ανασφάλεια στην Άγκυρα.
Ο Ρόλος του Ίλον Μασκ και η Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα
Παράλληλα, στην κυβέρνηση Τραμπ υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία: ο Ίλον Μασκ, ο οποίος αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας το ρόλο του επικεφαλής του «Υπουργείου Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας». Ο Μασκ, εκτός από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, έχει εκφράσει τη φιλοσοφία του για την αποδοτικότητα και την ανάγκη να μειωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στην αμερικανική κυβέρνηση. Με την ευχέρεια που του δίνεται από τον Τραμπ, ο Μασκ θα μπορούσε να επηρεάσει τη στρατηγική των ΗΠΑ σε τομείς όπως η τεχνολογία, η διακυβέρνηση και η εξωτερική πολιτική.
Αν και ο Μασκ δεν έχει εμπειρία στη δημόσια διοίκηση, η πολιτική του προοπτική να ενσωματώσει επιχειρηματικές πρακτικές στη διακυβέρνηση και η επιθυμία του για μεταρρυθμίσεις στην αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αμερικανικές πολιτικές, τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς. Η επιρροή του, σε συνδυασμό με την επιχειρηματική του στρατηγική, αναμένεται να επηρεάσει τις πολιτικές ΗΠΑ-Ισραήλ και ΗΠΑ-Τουρκίας, δημιουργώντας μια νέα δυναμική στις διεθνείς σχέσεις.
Συμπεράσματα
Η νέα αμερικανική κυβέρνηση, με τους επιλεγμένους υπουργούς και συμβούλους, φαίνεται να έχει στραφεί προς τη στήριξη του Ισραήλ και των Κούρδων, με αποτέλεσμα η Τουρκία να αντιμετωπίζει μια δύσκολη πολιτική πραγματικότητα. Η συνεργασία με τις ΗΠΑ στην περιοχή του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής θα απαιτήσει προσαρμογές από την Άγκυρα, η οποία θα πρέπει να βρει τρόπους να διαχειριστεί τις νέες προτεραιότητες της Ουάσιγκτον, ενώ ταυτόχρονα να υπερασπιστεί τα στρατηγικά της συμφέροντα.
Ταυτόχρονα, η παρουσία του Ίλον Μασκ στην κυβέρνηση Τραμπ και οι προθέσεις του για κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να διαμορφώσουν το μέλλον των διεθνών σχέσεων, με τον Μασκ να αποκτά επιρροή όχι μόνο στην αμερικανική οικονομία αλλά και στη στρατηγική πολιτική των ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τη σχέση της χώρας με την Τουρκία και άλλες δυνάμεις στην περιοχή.