Την προσοχή των γονιών εφιστούν οι ΩΡΛ , καθώς με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου αναμένεται να εχουμε έξαρση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού (της μύτης, του αυτιού και του λάρυγγα).
«Οι καιρικές συνθήκες με την αυξομείωση της θερμοκρασίας μέσα στη μέρα, αλλά και από μέρα σε μέρα, επιτρέπουν την μετάδοση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού και ιδιαίτερα στα παιδιά» αναφέρει ο διαπρεπής Έλληνας Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής της Α΄ Ω.Ρ.Λ. κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ».
«Για το λόγο αυτό, συμπληρώνει ο κ. Αρτόπουλος, οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί όσον αφορά την εμφάνιση συμπτωμάτων όταν τα παιδιά επιστέφουν από το σχολείο.
Κι αυτό γιατί οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συχνά ξεκινούν ως κρυολόγημα αλλά καταλήγουν ως μέση ωτίτιδα (λοιμώξεις του μέσου αυτιού), αμυγδαλίτιδα, ιγμορίτιδα ή διογκωμένοι λεμφαδένες στον λαιμό».
Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού μεταδίδονται μέσω άμεσης επαφής με άρρωστα άτομα. Για παράδειγμα, όταν κάποιος με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού βήχει, μπορεί να μεταδώσει τον ιό στους γύρω του, ιδιαίτερα αν δεν καλύπτουν το στόμα τους.
Αυτό οδηγεί σε εξάπλωση λοιμώξεων σε αίθουσες διδασκαλίας και παιδικούς σταθμούς, όπου τα μικρά παιδιά δεν είναι τόσο ικανά να καλύπτουν το στόμα τους ή να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.
Η χρήση μάσκας, η υγιεινή των χεριών και η διατήρηση άρρωστων παιδιών στο σπίτι αποφεύγοντας το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό είναι όλοι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να μειωθεί η εξάπλωση των λοιμώξεων.
Με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τους παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας τους.
Εάν χρειάζεται, μπορεί να ακολουθήσει παραπομπή σε ειδικό ΩΡΛ. Για παράδειγμα, εάν τα παιδιά έχουν πολλαπλές κρίσεις οξείας μέσης ωτίτιδας (λοιμώξεις του αυτιού) σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι υποψήφια για τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού μέσου ωτός.
Σύμφωνα με τους ΩΡΛ μερικές φορές οι κοινές παθήσεις του αυτιού, της μύτης και του λαιμού μπορούν να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Η αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού εχει να κάνει με το τις προκαλεί και πόσο σοβαρές είναι.
Για παράδειγμα, με επαναλαμβανόμενους πονόλαιμους, εάν προκαλούνται από υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα και πληρούν ορισμένα τεκμηριωμένα κριτήρια (επτά πονόλαιμοι σε ένα χρόνο, πέντε το χρόνο για δύο χρόνια ή τρεις το χρόνο για τρία χρόνια) ή έχουν άλλα κριτήρια, μπορεί να είναι υποψήφιος για αμυγδαλεκτομή ή χειρουργική αφαίρεση αμυγδαλών.
Για τις λοιμώξεις του αυτιού, οι σταγόνες αντιβιοτικών απευθείας στο σημείο της λοίμωξης του αυτιού (στην εξωτερική ωτίτιδα) ή από το στόμα (στη μέση ωτίτιδα) είναι συχνά αποτελεσματικές.
Για αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, εάν τα προβλήματα είναι σοβαρά και περιλαμβάνουν ροχαλητό, άπνοιες ή παύσεις στην αναπνοή, το παιδί μπορεί να είναι υποψήφιο για αμυγδαλεκτομή.
«Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, η χρήση ρινικών στεροειδών ή άλλων φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της λοίμωξης» καταλήγει ο κ Αρτόπουλος.
www.artopoulos.com.gr Τηλ. 6937673736