Μετά από μια παύση που οφειλόταν στην πανδημία, οι ελληνικοί φορείς του Αμβούργου, με πρωτοβουλία της Κοινότητας Ελλήνων, διοργάνωσαν σειρά από εκδηλώσεις από τις αρχές Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου.
Στόχος ήταν η προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού αλλά και η παρότρυνση των συμμετεχόντων να συζητήσουν για επίκαιρα θέματα και προβλήματα που αφορούν την Ελλάδα, την Γερμάνια και την Ευρώπη, με κέντρο βάρους την μετανάστευση και την ενσωμάτωση. Με βάση την εξέλιξη των συζητήσεων μπορούμε να πούμε ότι οι εκδηλώσεις στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.
Μια ανθρώπινη προσέγγιση στο δραμα των μεταναστών προσπάθησε να προβάλει η πρώτη εκδήλωση, μια έκθεση φωτογραφίας της Marily Stroux με θέμα την αλληλεγγύη στη μνήμη των νεκρών προσφύγων.
Πολύ κοντά στο νησί των Κυθήρων, νότια της Πελοποννήσου, πολλοί πρόσφυγες χάθηκαν σε ναυάγιο στις 5 Οκτωβρίου 2022, ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη. Ορισμένοι από τους επιζώντες που έχασαν τους αγαπημένους τους στο τρομερό δυστύχημα ζουν σήμερα στο Αμβούργο και επέστρεψαν μαζί με την Μάριλυ στον τόπο του συμβάντος το καλοκαίρι του 2023, για να ευχαριστήσουν τους διασώστες τους επί τόπου και να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών και αγνοούμενων αγαπημένων τους προσώπων.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την προβολή του Ντοκιμαντέρ “Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία”.
Προκειται για ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, που αποτελεί μία συμπαραγωγή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», της ΕΡΤ και της Long Run Productions.
Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 85 λεπτών, βασίζεται στη βιογραφία «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης» του Νικoλάου Παπαδάκη-Παπαδή.
Στο τέλος της προβολής πραγματοποιήθηκε μια μεστή συζήτηση, όπου αντιπαρατέθηκαν διαφορετικές απόψεις για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου και τα αποτελέσματα τους για την Ελλάδα.
Με εκδήλωση στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου, το Ινστιτούτο Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας/Βυζαντινών Σπουδών και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κρητών Αμβούργου και Περιχώρων, διοργάνωσε διάλεξη και συζήτηση, με θέμα την εφαρμογή CuRe, που σημαίνει Πολιτισμοί και Αναμνήσεις. Η εφαρμογή «παρέχει» τις απαραίτητες πληροφορίες και υλικό εν κινήσει, στα ελληνικά, γερμανικά και αγγλικά.
Λόγω της εκτεθειμένης της θέσης μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, η Κρήτη ήταν και είναι αντικείμενο πόθου και κατάκτησης. Οι κατακτήσεις οδήγησαν στη μετανάστευση και την εγκατάσταση (αρχικά) ξένων στο νησί. Οι αρχικές συναντήσεις είχαν εχθρικό χαρακτήρα, αλλά η παρατεταμένη παρουσία οδήγησε σε αλληλεπίδραση και διαμόρφωσε το νησί και τον πολιτισμό του. Σημαντικές πρόσφατες ιστορικές περίοδοι που άφησαν μια συχνά οδυνηρή πολιτιστική κληρονομιά περιλαμβάνουν την κυριαρχία της Βενετίας στην Κρήτη από τον 13ο έως τον 17ο αιώνα, την περίοδο κατά την οποία η Κρήτη ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (17ος-19ος αιώνας) και η περίοδος της γερμανικής κατοχής 1941– 1944.
Ο καθηγητής Ulrich Moennig παρουσίασε την εφαρμογή, δίνοντας την ευκαιρία για συνομιλία και ανταλλαγή απόψεων. Τη βραδιά συντόνισε η Ευτυχία Ολοφσον – Σαβιολάκη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρητικών Συλλόγων Ευρώπης και του Συλλόγου Κρητών Αμβούργου και Περιχώρων.
Με εκδήλωση στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου, το Ινστιτούτο Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας/Βυζαντινών Σπουδών και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Εταιρεία Αμβούργου (1918) e.V., διοργάνωσε διάλεξη και συζήτηση, με θέμα «Ο Erhart Kästner στην Κρήτη σε αποστολή της Βέρμαχτ».
Την πολύ καλή και εμπεριστατωμένη παρουσίαση, πραγματοποίησε ο Δρ. Αθανάσιος Αναστασιάδης.
Τα βιβλία του Erhart Kästner για την Ελλάδα γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής και αποτέλεσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα της μεταπολεμικής περιόδου έργα αναφοράς για τους μορφωμένους λάτρεις της Ελλάδας.
Ο Kästner μεταφέρθηκε στην Ελλάδα ως στρατιώτης της Βέρμαχτ τον Ιούνιο του 1941 κατόπιν δικής του αίτησης. Τον Ιανουάριο του 1942, οι γερμανικές αρχές ενέκριναν το σχέδιό του να γράψει ένα βιβλίο για την Ελλάδα για τα μέλη της Βέρμαχτ. Από τον σταθμό του προέκυψε τελικά μια τριλογία.
Στη διάλεξη αναλύθηκαν και πλαισιώθηκαν, αφενός, υποδειγματικές περιγραφές των ταξιδιωτικών του σταθμών, αφετέρου αντιπαρατέθηκαν με τις δηλώσεις του Kästner πηγές και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που αναφέρονταν στους τόπους αυτούς από την πλευρά των θυμάτων και των αντιστασιακών. Επιπλέον, οι αντίστοιχοι σταθμοί εικονογραφήθηκαν με ιστορικές και σύγχρονες φωτογραφίες.
Στον κινηματογράφο «ΑΒΑΤΟΝ» πραγματοποιήθηκε η προβολή του Ντοκιμαντέρ „ΑΤΛΑΣ“, σε σκηνοθεσία Ιωάννη Κατσέρη.
Η ταινία πραγματεύεται τα θέματα της μετανάστευσης, της προσωπικής ταυτότητας και της αναζήτησης των ονείρων. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης μετανάστευσε από την Αθήνα στο Αμβούργο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Οι εμπειρίες του από τη μετανάστευση και η επιθυμία να μοιραστεί αυτά τα συναισθήματα τον ενέπνευσαν να κινηματογραφήσει τις ζωές τριών Ελλήνων μεταναστών (Λία, Κώστας και Βασίλης) που είχαν παρόμοιες εμπειρίες με τις δικές του. Το Atlas αντικατοπτρίζει τις εμπειρίες τους, τις φιλοδοξίες τους και το κοινό́ τους ανθρώπινο ταξίδι.
Στο τέλος της προβολής πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τον σκηνοθέτη και έναν από τους ηθοποιούς, κατά την διάρκεια της οποίας οι θεατές έκαναν συγκρίσεις με την δική τους πορεία στην μετανάστευση.
Στον κινηματογράφο «ΑΒΑΤΟΝ» πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας
“KOFFERKINDER- Szenen einer Migration/Σκηνές από μία μετανάστευση“ , που είναι
μία παραγωγή της Ελληνικής Καλλιτεχνικής Λέσχης Νυρεμβέργης, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Νικηφορίδη.
Τέσσερις συνυφασμένες ιστορίες αφηγούνται τη μετανάστευση στη Νυρεμβέργη: Ένα νεαρό ζευγάρι – που μαστίζεται από την οικονομική κρίση – εγκαταλείπει την ελληνική επαρχία. Ένας γιατρός θέλει να κάνει καριέρα στη Γερμανία. Μια οικογένεια βρίσκει προσωρινό καταφύγιο στους συγγενείς της στη Νυρεμβέργη και αγωνίζεται για να οικοδομήσει μια νέα ζωή και δύο συνταξιούχοι της πρώτης γενιάς θυμούνται την άφιξή τους στη Νυρεμβέργη. Πολιτισμική διαπλοκή, Ξενιτιά, Πατρίδα, εθνική υπερηφάνεια, Παρενόχληση και άλλα, είναι θέματα που προσπαθεί να αναδείξει η ταινία σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει!!!
Στο τέλος της προβολής πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τον σκηνοθέτη και έναν από τους ηθοποιούς. Οι θεατές σε συναισθηματικά φορτισμένο τόνο, αναφέρθηκαν στην δική τους μεταναστευτική ιστορία, γιατί κάποιοι από αυτούς, ήταν οι ίδιοι παιδιά της βαλίτσας.
Οι εκδηλώσεις των ευρωπαϊκών εβδομάδων έκλεισαν με συνέντευξη και συζήτηση της δημοσιογράφου Λίντας Ζερβάκη με την συγγραφέα και φωτογράφο Ελισσάβετ Πατρικίου.
Η Λίντα και η Ελισσάβετ, δύο Ελληνίδες με όλη την σημασία της λέξης, ξεκινώντας από τις δικές τους προσωπικές ιστορίες και εμπειρίες, αναφέρθηκαν με χιουμοριστική και αισιόδοξη διάθεση στην κοινωνία μας, που δεν πρέπει και δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς πνεύμα συντροφικότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας.
Στην Ελλάδα, το να τρώμε όλοι μαζί είναι πολύ σημαντικό και μπορεί αυτό να διαρκέσει για ώρες. Εκτός από το φαγητό, η κοινωνική επαφή και οι συζητήσεις αποτελούν σημαντικό μέρος της συνεύρεσης. Γιατί πίσω από κάθε καλό γεύμα κρύβονται οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους. Όπως η γλώσσα και η μουσική είναι μέρος της ταυτότητάς των Ελλήνων, έτσι και το φαγητό είναι ένα πολιτιστικό αγαθό! Το να κάθεσαι μαζί στο τραπέζι και να μοιράζεσαι ένα γεύμα με άλλους ανθρώπους σου δίνει την αίσθηση του σπιτιού και του ανήκειν. Και αυτό́ ήταν η επιδίωξη γι’ αυτή τη βραδιά: όλοι μαζί στο τραπέζι!!
Σε αυτό το πλαίσιο, οι μεζέδες, και το κρασί συνέβαλαν στην μεγάλη επιτυχία της βραδιάς, η οποία συμπληρώθηκε από την καταπληκτική μουσική παρουσίαση των The Athenians, με τους Λευτέρη Γκιόρο, Κώστα Σμυρνιό και Ηλία Βενιζελέα.