«Είναι επιτακτική ανάγκη να δούμε το θέμα της κλιματικής κρίσης συλλογικά. Οι επιπτώσεις της είναι εδώ και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε γενναία και με αποφασιστικότητα»,
τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Λευτέρης Αυγενάκης, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας ΚωνσταντίνοςΚαραμανλής με θέμα «Συνέπειες της κλιματικής κρίσης στην ΠολιτικήΠροστασία, την Αγροτική Ανάπτυξη και τη Μετανάστευση».
Στην εκδήλωση μετείχαν, επίσης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και ΠολιτικήςΠροστασίας, Βασίλης Κικίλιας και η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου,Σοφία Βούλτεψη.
Ο ΥπΑΑΤ επισήμανε ότι «οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης δεν συνδέονται απλάμε την όποια οικονομική ζημιά ή το όποιο δημοσιονομικό κόστος, αλλά με τονξεκάθαρο κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια και λειτουργία τωνκοινωνιών μας μπροστά σε μια ενδεχόμενη επισιτιστική και πολύ–επίπεδηοικονομική κρίση», αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την πολύπλευρη διάστασητης κλιματικής κρίσης σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
Χαρακτήρισε «ζήτημα επιβίωσης» την προσαρμογή μας στις νέες συνθήκες πουδημιουργεί η κλιματική κρίση, η οποία – όπως τόνισε – «αποτελεί τη μεγαλύτερηπαγκόσμια πρόκληση» καθώς από την αντιμετώπιση των συνεπειών της εξαρτάταιη επισιτιστική ασφάλεια, άρα και η κοινωνική συνοχή των κοινωνιών.
«Αν κάποιος βιάζεται να πει “έλα μωρέ, δεν μας αφορά”, θα του έλεγα να πάμε μια βόλτα στην ταλαιπωρημένη Εύβοια, στην καμένη Πάρνηθα, στον κάμπο της Θεσσαλίας και τα παρακάρλια χωριά, και φυσικά τον Έβρο» σημείωσε ο Υπουργός και τόνισε ότι το ζήτημα της κλιματικής κρίσης μας αφορά όλους.
Και πρόσθεσε «το περιβόλι της Ελλάδας, η Θεσσαλία υπέστη ένα πολύ ισχυρό σοκ. Πρέπει να είμαστε ανήσυχοι, είμαστε σε θέση να κάνουμε πράγματα. Πολύ συντονισμένα η κυβέρνηση οργάνωσε έναν μηχανισμό αντιμετώπισης των καταστροφών στη Θεσσαλία».
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η κλιματική κρίση είναι πλέον πραγματικότητα, ουπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι «προτεραιότητά μαςείναι η ισχυροποίηση της αγροτικής ανάπτυξης και η προσαρμογή της στα νέαδεδομένα που διαμορφώνει η κλιματική κρίση, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθείεπιτυχώς στις προκλήσεις. Δεδομένου ότι πιθανότατα δεν έχουμε δει την πλήρηέκταση της δυναμικής της, τα επόμενα χρόνια αναμένονται πολύ απαιτητικά καιδύσκολα».
Εξηγώντας ότι η μετάβαση στη νέα εποχή πρέπει να είναι ισορροπημένη μεταξύτων διαφορετικών αναγκών που εξυπηρετεί: «Δηλαδή, πράσινη μετάβαση καιεπισιτιστική ασφάλεια. Με βάση αυτούς τους άξονες, σχεδιάζουμε τον δομικόμετασχηματισμό του αγροδιατροφικού κλάδου».
Ως βασικό εργαλείο για τον στόχο αυτό, το ΥΠΑΑΤ έχει την Κοινή ΑγροτικήΠολιτική. Όπως είπε ο υπουργός, η ΚΑΠ είναι ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο που είναι όμως δυσκίνητη. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις δομικές αλλαγές που πρότεινε έγκαιρα η χώρα μας με στόχο τηναπλοποίησή της με στόχο τη διευκόλυνση των παραγωγών αλλά και τηςδιακυβέρνησης.
«Εμείς καταφέραμε ως Ελλάδα με μπροστάρη τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχουμε τα ίδια χρήματα με την προηγούμενη ΚΑΠ, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Καταφέραμε, ακόμα, να υιοθετήσουν τις ελληνικές θέσεις, οι χώρες μέλη του ΕΛΚ που κατέληξαν σε ένα κοινό ψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με την προσπάθεια που κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καιΤροφίμων, ο υπουργός έκανε αναφορά σε δύο περιπτώσεις:
· Στον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, για τον οποίο είπε ότι θα περιλαμβάνει νέεςκατηγορίες ασφαλιζόμενων και νέα αίτια, όπου σε τρία επίπεδα ασφάλισης θαεξασφαλίζεται αφενός η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη των συμμετεχόντωναπό κάθε κίνδυνο, αφετέρου η σωστή λειτουργία και οικονομική βιωσιμότητατου ίδιου του οργανισμού.
· Στην ανάγκη ενιαίας διαχείρισης των υδάτων, κάνοντας αναφορά στονΟργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας. Ο Οργανισμός αυτός ξεκινά απότη Θεσσαλία και σύντομα το πλάνο της ενιαίας διαχείρισης νερού θαπροχωρήσει και στις υπόλοιπες περιφέρειες.
Εκτίμηση του υπουργού είναι ότι «για να πορευτούμε με ασφάλεια στααχαρτογράφητα νερά της κλιματικής κρίσης, απαιτείται δράση, ρηξικέλευθεςπολιτικές και αξιοποίηση της απίστευτης επιστημονικής γνώσης, της καινοτόμουσκέψης και της συνεργασίας όλων μας πέρα από αντιλήψεις ή συμφέροντα τουχθες».