Σεμινάριο για τη σχολική διαμεσολάβηση διοργάνωσε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 στις 18:00 στο Μουσείο Τσιτσάνη, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τον κ. Θεόδωρο Θάνο, Καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Φαινόμενα βίας κι εκφοβισμού εντός σχολικού πλαισίου ταλανίζουν και προβληματίζουν σήμερα την εκπαιδευτική κοινότητα η οποία καλείται να τα διαχειριστεί και να τα επιλύσει.
Κάθε σχολείο σήμερα βιώνει συγκρούσεις, και πρέπει να είναι σε θέση να τις διαχειριστεί αποτελεσματικά και εποικοδομητικά, δημιουργώντας τελικά ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον μάθησης.
Στη διαμεσολάβηση η σύγκρουση είναι ευκαιρία για ανάπτυξη και εξέλιξη. Η Σχολική Διαμεσολάβηση αποτελεί μία μορφή διαμεσολάβησης και ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων. Βασικές αρχές της διαμεσολάβησης είναι η εθελοντική συμμετοχή των μερών, η εμπιστευτικότητα της διαδικασίας, ο σεβασμός και η ουδετερότητα του διαμεσολαβητή.
Η έναρξη της εσπερίδας έγινε με χαιρετισμό από τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, κ Χρήστο Τρικάλη.
Ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης κ. Βασίλειος Κωτούλας έκανε εισήγηση για το «Νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας και εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον».
Η Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης κα. Δήμητρα Παπανδρέου, εστίασε σε προτεινόμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση περιστατικών συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον, στο ερευνητικό πεδίο, τις μελέτες και τ’ αποτελέσματα που αφορούν στη συχνότητα, τις μορφές βίας, τα αίτια και τα χαρακτηριστικά του «θύτη» και του«θύματος».
Ο καθηγητής κ. Θεόδωρος Θάνος αναφέρθηκε αναλυτικά στη σημασία του όρου σχολική διαμεσολάβηση, ανέλυσε τον τρόπο εφαρμογής της διαμεσολάβησης στο σχολείο, τα θετικά σημεία και τα οφέλη στη σχολική ζωή. Επίσης εστίασε στο Δίκτυο σχολείων που την εφαρμόζουν και τη δράση που θα υλοποιηθεί την 6η Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, από διάφορα σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός της δράσης είναι ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο αλλά και σε άλλα θεσμικά πλαίσια όπως η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός, κ.λπ.
Ο Διευθυντής κ. Χρήστος Τρικάλης απευθύνει θερμές ευχαριστίες στον καθηγητή κ.Θεόδωρο Θάνο, στους Συμβούλους κ.κ. Δήμητρα Παπανδρέου και Βασίλειο Κωτούλα για τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις αλλά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς για την παρουσία τους στο σεμινάριο!
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης κα. Ευανθία Κοτρώτσιου, κ. Βασίλειος Νάστος, ο κ. Δημήτρης Λαρίσης Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΔΙ.Π.Ε. Τρικάλων, Διευθύντριες/- ντές, Προϊστάμενες/-οι, εκπαιδευτικοί και γονείς μαθητών των Σχολικών Μονάδων του νομού Τρικάλων.
Ακολούθησε συζήτηση και γόνιμος διάλογος.