Με το βλέμμα στραμμένο στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη (1/2), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να αντιμετωπίσει τους δυσαρεστημένους αγρότες ανά την Ευρώπη, προτείνοντας να περιοριστούν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία και να χαλαρώσουν ορισμένοι «πράσινοι» Κανόνες της Αγροτικής Πολιτικής.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι μάλλον απίθανο οι συγκεκριμένες κινήσεις να περιορίσουν τις αντιδράσεις των αγροτών, οι οποίοι εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους αποκλείοντας δρόμους και λιμάνια στην Ευρώπη δηλώνοντας αποφασισμένοι να φτάσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους.
Το κίνημα των αγροτών κυριολεκτικά εξαπλώνεται στην Ευρώπη, καθώς σε Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα -μεταξύ άλλων- οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους και «απειλούν» να προχωρήσουν σε πιο δραστικά μέτρα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Μάλιστα, εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής, οι Βέλγοι αγρότες έχουν φτάσει στις Βρυξέλλες, σε απόσταση αναπνοής από το κτήριο της ΕΕ και όπως τονίζουν, θέλουν να στείλουν «ένα σαφές μήνυμα στους ηγέτες για να λάβουν στα σοβαρά» τα αιτήματά τους.
Αλλαξε η ατζέντα της Συνόδου
Η Κομισιόν έκανε το πρώτο βήμα προτείνοντας εξαιρέσεις σε ορισμένες από τις υποχρεώσεις που είχαν οι αγρότες βάσει της «πράσινης» μετάβασης και πλέον εναπόκειται στα κράτη – μέλη να τις εξετάσουν πριν γίνουν τα επόμενα βήματα.
Στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα συμμετάσχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κύριο θέμα είναι το ζήτημα της Ουκρανίας, όμως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ψηλά στην ατζέντα τοποθετήθηκε και η κρίση με τους αγρότες.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να παραταθούν κατά ένα χρόνο οι εξαιρέσεις σε δασμούς που αφορούν σε αγροτικά ουκρανικά προϊόντα, όπως φρούτα και λαχανικά, θέτοντας ταυτόχρονα ένα είδους φρένο σε περίπτωση που παρατηρηθεί αλόγιστη εισαγωγή σε πουλερικά, αυγά και ζάχαρη.
Ενδεικτικό της έκρυθμης κατάστασης, είναι ότι η γαλλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να στείλει σήμερα ακόμη και τα τεθωρακισμένα οχήματα για να προστατεύσει μια αγορά τροφίμων στο Παρίσι, την ώρα που οι αγρότες έχουν κλείσει μεγάλους εθνικούς δρόμους σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Η «πυροσβεστική» παρέμβαση της Φον Ντερ Λάιεν
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν μάλιστα σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους και να βρεθούν σημεία σύγκλισης εκθείασε τον αγροτικό τομέα, κάνοντας λόγο για τη «ραχοκοκαλιά της επισιτιστικής ασφάλειας», αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο παρεκκλίσεων από τους κανόνες της αγρανάπαυσης για το 2024.
Η πρόταση της Κομισιόν, που εστάλη σήμερα (31/1) στα κράτη – μέλη παρέχει μια πρώτη συγκεκριμένη πολιτική απάντηση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των αγροτών για το εισόδημα. Ακολουθεί επίσης αιτήματα που υποβλήθηκαν από πολλά κράτη – μέλη στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Γεωργίας.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει ότι «οι αγρότες είναι η ραχοκοκαλιά της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ και η καρδιά των αγροτικών περιοχών μας. Η διαρκής δέσμευση της Επιτροπής εκπληρώνεται μέσω του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ύψους 386,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος βοηθά στη σταθεροποίηση του εισοδήματος των Ευρωπαίων αγροτών, επιβραβεύοντας παράλληλα τις προσπάθειές τους για το κλίμα και τη βιωσιμότητα».
Σε μπλόκο στη Βόνιτσα ο Μητσοτάκης
Στην Ελλάδα, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που βρέθηκε στη Βόνιτσα για τα εγκαίνια του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία, πήγε στο μπλόκο των αγροτών, και συνομίλησε μαζί τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού άκουσε τα αιτήματα των αγροτών, τους είπε «ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε θα φύγετε στη Γερμανία», απαντώντας στην τελευταία αιχμή του εκπροσώπου των αγροτών, ο οποίος, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, είπε «αν υπάρχει σχέδιο, να μας το πείτε, να κάνουμε και εμείς κουμάντο, ή να γίνουμε γκαρσόνια ή να φύγουμε για τη Γερμανία».
Ενδεικτικό της προσπάθειας ανακούφισης των αγροτών από την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι, δύο μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, θα ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για ζημιές του έτους 2023, όπως αποφασίστηκε σήμερα, Τετάρτη (31/1) στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.
«Ξέρω τα προβλήματα από πρώτο χέρι. Αυτά τα δύσκολα τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε στο μέτρο του δυνατού κοντά στους αγρότες, με στήριξη του ΕΛΓΑ με αποζημιώσεις 1 δισ. ευρώ, με μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στους αγρότες που ετοιμάζονται να «χαλάσουν» αύριο τα εγκαίνια της Agrotica με κομβόι από 300 τρακτέρ.
Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση φέρνει στην Ολομέλεια της Βουλής τη ρύθμιση που διευκολύνει τους πληγέντες αγρότες ως προς την πληρωμή του ρεύματος. Η σχετική τροπολογία ψηφίζεται αύριο στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.
Ο Μακρόν έβγαλε τα τεθωρακισμένα
Στη Γαλλία, η ένταση κλιμακώνεται, με τους αγρότες να έχουν αποκλείσει βασικούς αυτοκινητόδρομους και είναι αποφασισμένοι να μπουν στο κέντρο του Παρισιού. Οι κινητοποιήσεις τους έχουν επηρεάσει και χώρες με τις οποίες συνορεύουν (Βέλγιο, Ισπανία), με την κυβέρνηση να έχει βγάλει στους δρόμους τεθωρακισμένα, προκειμένου να προστατεύσει μια αγορά τροφίμων στο Παρίσι.
Ορισμένοι αγρότες κατάφεραν να μπουν στην αγορά, με την αστυνομία να προχωρά σε 79 προσαγωγές για παρεμπόδιση κυκλοφορίας, με 15 να μετατρέπονται σε συλλήψεις.
Κινητοποιήσεις σε Ισπανία, Βέλγιο, Γερμανία και Ιταλία
Οι Ισπανοί βγήκαν επίσης στους δρόμους, σε μια προσπάθεια να πιέσουν την κυβέρνηση να χαλαρώσει τους περιβαλλοντικούς κανόνες και να τους προστατεύσουν από τα αυξανόμενα κόστη και τις φθηνές εισαγωγές.
Στη Γερμανία τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι κινητοποιήσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας ήταν έντονες. Στο Αμβούργο πάνω από 1.500 τρακτέρ απέκλεισαν το λιμάνι, προκαλώντας χάος στην περιοχή. Κεντρικό αίτημα των αγροτών στη χώρα, παραμένει η απόσυρση της απόφασης για κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου.
Στο Βέλγιο, οι αγρότες απέκλεισαν την πρόσβαση σε δρόμους προς το λιμάνι Ζεεμπρούγκε για άλλη μία ημέρα. Εκπρόσωπος τύπου του λιμανιού της Αμβέρσας είπε πως αγρότες έχουν επίσης ξεκινήσει να εμποδίζουν φορτηγά από το να αποχωρούν και να εισέρχονται στο λιμάνι της Αμβέρσας, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Μπλόκο έχει επιπλέον στηθεί σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο στο Βέλγιο.
Στην Ιταλία, περίπου εβδομήντα αγρότες με τα τρακτέρ τους, έστησαν σήμερα (31/1) μπλόκο στα διόδια έξω από την πόλη Μπρέσια, στη βόρεια περιφέρεια της Λομβαρδίας. Διαμαρτύρονται κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής στον αγροτικό τομέα, αλλά και της στάσης μεγάλων ιταλικών γεωργικών ενώσεων, διότι θεωρούν ότι δεν κινήθηκαν έγκαιρα προς υπεράσπιση των ζωτικών συμφερόντων τους. Κύριες διεκδικήσεις των Ιταλών αγροτών, στην φάση αυτή, είναι η αύξηση των τιμών χονδρικής πώλησης των προϊόντων τους και η μείωση της γραφειοκρατίας.
Πηγή: cnn