Με επιτυχία και με τη συμμετοχή ερευνητών καθηγητών, διδακτορικών και μεταπτυχιακών φοιτητών της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και πλήθους ενδιαφερομένων ολοκληρώθηκαν και φέτος οι εργασίες του ετήσιου διεθνούς επιστημονικού εργαστήριου, το οποίο ασχολείται με την έρευνα για το Άγιον Όρος και που για 7η χρονιά διοργάνωσε η Αγιορειτική Εστία. Οι εργασίες του παρουσιάστηκαν το τριήμερο 8 – 10 Δεκεμβρίου 2023 στο Αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.
Οι 33 εισηγήσεις, ανακοινώσεις, καθώς και οι ερωτήσεις με τα σχόλια των συμμετεχόντων στις συζητήσεις που ακολουθούσαν, μετά από την ολοκλήρωση κάθε ανακοίνωσης, κάλυψαν, όπως πάντα, ένα μεγάλο εύρος της θεματολογίας των αθωνικών ερευνών (ιστορία, τέχνη, θεολογία, δίκαιο, θεσμοί, φιλολογία, αρχαιολογία, ιστορία τέχνης, αρχιτεκτονική, φυσικό περιβάλλον, συντήρηση έργων τέχνης κ.λπ.) εμβαθύνοντας και διευρύνοντας τις γνώσεις για την Αθωνική Πολιτεία.
Ειδικότερα κατά τη φετινή διοργάνωση οι δύο συνεδρίες της Κυριακής 10 Δεκεμβρίου ήταν αφιερωμένες στην παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων των αρχαιολογικών ανασκαφών καθώς και των νέων ζωγραφικών ευρημάτων στο καθολικό και την τράπεζα της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.
Υπενθυμίζεται, όπως έχει ήδη υπογραμμιστεί στην εγκύκλιο αναγγελίας του Πρώτου Εργαστηρίου, ότι στόχος των διεθνών επιστημονικών εργαστηρίων παραμένει, η ανάδειξη πρωτότυπων τελικών αποτελεσμάτων και συνθέσεων που συμβάλλουν στην προαγωγή της επιστημονικής έρευνας για το Άγιον Όρος, αλλά και η παρουσίαση της προβληματικής ή/και των πρώτων αποτελεσμάτων νέων ατομικών ερευνών και συλλογικών ερευνητικών προγραμμάτων που βρίσκονται εν εξελίξει και τα οποία δεν είναι κατ᾽ ανάγκην οριστικά.
Σύντομα πρόκειται να αναρτηθεί το οπτικοακουστικό σύνολο των εργασιών του Εργαστηρίου στην ιστοσελίδα της Αγιορειτικής Εστίας.