Και όμως συνέβη. Το παιδί σας έχει γίνει ένα από αυτά τα παιδιά που τρώνε μόνο πορτοκαλί τρόφιμα ή μόνο ψωμί και τυρί ή μόνο πατάτες ή μπανάνες. Όπως και να το προσπαθήσατε , δεν τρώει τίποτα πράσινο, ή τρόφιμα που δεν είναι τραγανά, ή οποιαδήποτε είδος κρέατος. Παρόλο που τα κάνετε όλα σωστά , του προσφέρετε ισορροπημένα γεύματα, ποικίλες και υγιεινές επιλογές, γιατί ξαφνικά έχει γίνει δύσκολο στο φαγητό και τρώει μόνο μερικά τρόφιμα;
Και όμως, μπορεί να συμβεί και στις ‘καλύτερες οικογένειες’.
Ως ειδικός ,γνωρίζω ότι είναι ένα φυσιολογικό μέρος της παιδικής ηλικίας και δεν πρέπει να εγείρει πανικό. Ως γονέας όμως, επίσης γνωρίζω ότι μπορεί να είναι εντελώς απογοητευτικό! Υπάρχουν πολλοί λόγοι (και μερικές φορές δεν υπάρχουν πραγματικοί λόγοι) που το παιδί σας γίνεται δύσκολο στο φαγητό. Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι η ανάπτυξή του έχει επιβραδυνθεί. Μετά τα πρώτα γενέθλιά τους , τα παιδιά δεν αναπτύσσονται τόσο γρήγορα και έτσι χρειάζονται λιγότερες θερμίδες. Πιθανόν λοιπόν να πεινούν λιγότερο. Όταν το παιδί σας έχει μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης, φαίνεται να είναι ατελείωτα πεινασμένο. Όταν η ανάπτυξη του παιδιού σας επιβραδύνεται, η όρεξή του μειώνεται λίγο και φαίνεται ότι δεν τρώει τίποτα. Προβλήματα σίτισης μπορεί να εμφανιστούν επίσης όταν τα παιδιά θέλουν να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους. Ένας σημαντικός τρόπος με τον οποίο αυτά μαθαίνουν να είναι ανεξάρτητα είναι η καθιέρωση ανεξαρτησίας στη διατροφή τους.
Τι μπορείτε να κάνετε:
Στην περίπτωση που το παιδί σας αρνείται να φάει κάποια τρόφιμα που έτρωγε προηγουμένως, ακολουθείστε τις εξής γενικές συμβουλές προκειμένου να έχετε κάποια προοπτική.
- Συνεχίστε να του προσφέρετε μια ποικιλία από τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένων των αποδεκτών τροφών τους).
- Κρατήστε στο μυαλό σας τους πιθανές αιτίες της νέας συμπεριφοράς του παιδιού σας.
- Ακολουθήστε και οι ίδιοι το μοντέλο υγιεινής διατροφής με την κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων
- Φροντίστε ώστε το παιδί σας να πεινάει αρκετά την ώρα του γεύματος, περιορίζοντας τα σνακ πριν από το γεύμα και ενθαρρύνοντας την άφθονη φυσική δραστηριότητα προηγουμένως.
- Να είστε χαλαροί και αδιάφοροι αν το παιδί σας απορρίπτει ορισμένα τρόφιμα την ώρα του γεύματος. Δώστε του την επιλογή εάν θέλει να φάει ή όχι.
- Μη χρησιμοποιείτε τρόφιμα ως δωροδοκία ή ανταμοιβή για τις επιθυμητές συμπεριφορές, να αποφεύγετε να τιμωρείτε το παιδί σας όταν δεν τρώει καλά, να περιορίσετε τη συνομιλία κατά τη διάρκεια του γεύματος σε ευχάριστα θέματα, να μην συζητάτε ή να σχολιάζετε τις κακές διατροφικές συνήθειες του στο τραπέζι.
- Αλλάξτε το περιβάλλον του γεύματος. Σε εστιατόριο ,σε παιδική χαρά ,σε εκδρομή μετά από παιχνίδι με συνομήλικα. Δώστε σε όλα τα παιδάκια φρούτα ,σπιτικά κεφτεδάκια στο χέρι ή σουβλάκια –καλαμάκια αγορασμένα (αφού έχετε σπάσει το αιχμηρό μέρος από το ξυλάκι).Είναι ευκαιρία να προσφέρετε ένα τρόφιμο που έχει αποκλείσει. Τα παιδιά πολλές φορές μιμούνται τα άλλα παιδάκια.
Όταν το παιδί σας αρχίζει να χαλαρώνει στις τροφές που προτιμά, μπορεί να προσπαθήσετε να αλλάξετε ελαφρώς το γεύμα του. Για παράδειγμα, αν τα μήλα είναι ένα από τα προτιμώμενα τρόφιμά του, ίσως να του δώσετε λίγο γιαούρτι για να βουτήξει το μήλο του. Ή αν δεν τρώει κοτόπουλο ,δοκιμάστε να του το σερβίρετε μαγειρεμένο με διαφορετικές σάλτσες. Οι αργές αλλαγές στο προτιμώμενο φαγητό τους μπορεί να είναι ένας τρόπος να τους πείσετε να προσθέσουν και άλλα νέα τρόφιμα.
Αν και τα παιδιά με προβλήματα σίτισης δεν τρώνε κάθε μέρα ισορροπημένα, κατά τη διάρκεια μιας βδομάδας η διατροφή τους θα είναι ισορροπημένη και έτσι είναι απίθανο να αναπτύξουν διατροφική ανεπάρκεια.
Αν παρόλα αυτά το παιδί σας απορρίψει μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα και εσείς ανησυχείτε, μιλήστε με το γιατρό του παιδιού σας ή με ένα διαιτολόγο.
Πιτσικάκη Ελευθερία Διατροφολόγος – διαιτολόγος Ηράκλειο, Κρήτη
Τηλ.: 6988340290
e-mail: eriapitsikaki@gmail.com