Η 1η Νοεμβρίου κάθε χρόνο έχει θεσπιστεί από την Ελληνική πολιτεία, ημέρα εορτασμού των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, Προστατών της Μεταμόσχευσης, ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων».
Αυτή η ημέρα δίνει το ερέθισμα στους πολίτες να σκεφτούν και να συζητήσουν με την οικογένειά τους, τη στάση τους απέναντι σε αυτό το σημαντικό θέμα. Δυστυχώς οι μεταμοσχεύσεις στην χώρα μας παραμένουν πολύ χαμηλά κυρίως γιατί ζούμε σε μια χώρα που διαχρονικά οι κυβερνήσεις έχουν εκτός των σχεδιασμών τους την δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις. Για παράδειγμα, ο μέσος όρος αναμονής για μια μεταμόσχευση νεφρού φτάνει τα 8-10 χρόνια.
Κύρια αιτία του διαχρονικού (πριν και κατά την οικονομική κρίση) φαινομένου για μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η έλλειψη εθνικού σχεδίου μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας.
Οι άνθρωποι που ζούμε καθημερινά τις δυσκολίες των χρόνιων παθήσεων που μόνη λύση είναι η μεταμόσχευση, βγαίνουμε στην κοινωνία ως πρεσβευτές της ιδέας της Δωρεάς Οργάνων. Ενημερώνουμε τους συνανθρώπους μας για τα οφέλη της στους χρόνιους πάσχοντες, μέσα από δράσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις των φορέων μας, προκειμένου να συμβάλλουμε με τον δικό μας τρόπο στην αύξηση των δωρητών οργάνων αλλά και στην σωτηρία περισσότερων συνανθρώπων μας που το έχουν τόσο πολύ ανάγκη.
Είμαστε κοντά στους συνασθενείς μας που αισθάνονται αδύναμοι, ανήμποροι να αντέξουν τις δυσκολίες των παθήσεων, τους συμπαραστεκόμαστε και
προσπαθούμε να τους δείξουμε διαφορετικούς δρόμους ώστε να είναι έτοιμοι να φτάσουν στην ώρα της μεταμόσχευσης.
Ένας από αυτούς τους δρόμους είναι και η άθληση. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό βοηθά το σώμα να παραμείνει στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση ώστε να δεχτεί το πολυπόθητο δώρο της μεταμόσχευσης. Ακόμη μεγαλύτερα είναι τα οφέλη στην ψυχική διάθεση των ασθενών, αισθάνονται πιο δυνατοί αλλά και ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Φυσικά τα οφέλη συνεχίζουν και μετά την μεταμόσχευση, καθώς αποτοξινώνεται ο οργανισμός από την φαρμακευτική θεραπεία που λαμβάνουν.
Όλες αυτές οι δράσεις, ασθενών και φορέων, μοιάζουν σαν πυροτεχνήματα αν δεν υπάρξει σοβαρή Εθνική στρατηγική για τις μεταμοσχεύσεις, η οποία θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενημέρωση και προβολή της Δωρεάς Οργάνων προς τους συνανθρώπους μας.
Μάλιστα, η γνώση των επιθυμιών του εκλιπόντος, όσον αφορά τη δωρεά οργάνων, αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα που θα οδηγήσει μια οικογένεια στη συναίνεση για τη λήψη των οργάνων του αποβιώσαντος συγγενούς της. Οι πιθανότητες ο καθένας από εμάς να χρειαστεί κάποια στιγμή στη ζωή του ένα μόσχευμα είναι κατά πολύ περισσότερες από το να καταλήξει υπό συνθήκες που να μπορεί να δώσει. Όπως γνωρίζουμε, η δωρεά οργάνων μπορεί να γίνει μόνο από «εγκεφαλικά» νεκρούς δότες που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ είναι αθλητής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, bowling και στίβου. Στην ηλικία των 16 διαγνώστηκε ότι πάσχει από Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια τελικού σταδίου και ξεκίνησε αιμοκάθαρση το 1998 όπου και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Ξεκίνησε να αθλείται προκειμένου να διατηρηθεί σε μια καλή φυσική κατάσταση που βοηθά στην ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση. Συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες και κοινωνικές εκδηλώσεις στην Κρήτη όπου ζει, προκειμένου μέσω του αθλητισμού να προβάλει την ιδέα της Δωρεάς Οργάνων, ενός δώρου ζωής προς όλους όσους το χρειάζονται!
Στην φετινή αγωνιστική περίοδο ξεκίνησε με δυο μετάλλια (αργυρό και χάλκινο) στην επιτραπέζια αντισφαίριση ενώ συμμετείχε και στον
Ημιμαραθώνιο Κρήτης στο πολύπαθο Αρκαλοχώρι στηρίζοντας τους σεισμοπαθείς της περιοχής και μεταφέροντας το μήνυμα της Δωρεάς Οργάνων.
ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ =ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ