Η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 82 χρόνια από την Μάχη της Κρήτης ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Αμβούργο και με μία εξαιρετική ομιλία του πατρός Γεωργίου, τιμώντας με τον δικό του τρόπο, τους Ήρωες της Κρήτης.
Στη συνέχεια μεταβήκαμε στην αίθουσα του Συλλόγου, όπου η γραμματέας κα Φωτεινή Καλφαδοπούλου, εκπροσωπώντας την Πρόεδρο κ. Ευτυχία Όλοφσον Σαβιολάκή, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και ευχαρίστησε όλο το Δ.Σ., τους φίλους και του αρωγούς για την στήριξη τους σε όλες τις δραστηριότητες του Κρητικού Συλλόγου.
Προανήγγειλε ότι ετοιμάζουν εκδηλώσεις προς τιμήν του Νίκου Καζαντζάκη στο τέλος της χρονιάς και ότι θα ενημερώσουν σύντομα όλους τους Συλλόγους του Αμβούργου και των Περιχώρων για να αποφευχθούν τυχόν εκδηλώσεις σε κοινές ημερομηνίες.
Σήμερα απολαύσαμε όμορφες συζητήσεις με φίλους, έναν πλούσιο μπουφέ με κρητικά εδέσματα και φυσικά κρητική ρακή!
H πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Αμβούργου και Περιχώρων και πρόεδρος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπη, κυρία Ευτυχία Όλοφσον Σαβιολάκή δεν μπόρεσε να παραβρεθεί με την οικογένεια της στην εκδήλωση του Συλλόγου της, λόγω ενός ατυχήματος που είχε στο δρόμο προς την εκκλησία.
Είναι όλοι τους καλά!!
Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων: ο Γενικός Πρόξενος στο Αμβούργου κ. Ιωάννης Βικελίδης, ο Ναυτικός Ακόλουθος στο Αμβούργο, Αντιπλοίαρχος Χρήστος Μπιμπής, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ελλήνων Αμβούργου και Περιχώρων και πρόεδρος της ΟΕΚ κ. Δροσινάκης, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Χάρμπουργκ κα Σοφία Σάμπου και ο πρόεδρος της Κοινότητας του Μπέργκεντορφ κ. Κουτονίδης,
Λίγα λόγια για την Μάχη της Κρήτης:
Μάχη της Κρήτης (Γερμανικά Luftlandeschlacht um Kreta, Unternehmen “Merkur”) ονομάζεται η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα από το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεραπόβαση των Γερμανών με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur»(Επιχείρηση Ερμής) εναντίον του νησιού, ως την 1η Ιουνίου.
Με την επιχείρηση αυτή οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το νησί από τις αγγλοελληνικές συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή τους η επιτυχία κόστισε τόσο πολύ.
Οι απώλειες για τους Συμμάχους ήταν: 3.500 νεκροί, 1.900 τραυματίες και 17.500 αιχμάλωτοι. Οι Γερμανοί, σύμφωνα με δικά τους στοιχεία, είχαν 3.986 νεκρούς και αγνοούμενους, 2.594 τραυματίες, ενώ έχασαν 370 αεροπλάνα. Σύμφωνα, όμως, με συμμαχικούς υπολογισμούς, οι γερμανικές απώλειες ξεπέρασαν τις 16.000.
Η Μάχη στην Κρήτη ονομάστηκε και «Νεκροταφείο των γερμανών αλεξιπτωτιστών», εξαιτίας των μεγάλων απωλειών τους, γεγονός που ανάγκασε τον Χίτλερ να διατάξει τον τερματισμό κάθε αεραποβατικής επιχείρησης στο μέλλον.
Σε δήλωσή του για την επέτειο ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέρει:
«Η φετινή επέτειος της Μάχης της Κρήτης, μας υπενθυμίζει το διαχρονικό χρέος των λαών για την υπεράσπιση των ιδανικών της Ελευθερίας, της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας, του Διεθνούς Δικαίου και των Δημοκρατικών Αξιών, για να παραμείνει ζωντανή η ελπίδα για έναν κόσμο ειρήνης, συνεργασίας και προόδου.
Με δεδομένο, μάλιστα, το γεγονός ότι στην εποχή μας, η μία κρίση διαδέχεται την άλλη, οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε όλους τους αγωνιστές και τους ήρωες που στη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης, όταν ο Κρητικός ουρανός σκοτείνιασε από τα αλεξίπτωτα των Γερμανών, μετέφεραν στις πόλεις και τα χωριά μας, ύστερα από αιώνες, το “Μολών Λαβέ”, και αντιστάθηκαν “ομηρικά” στο απάνθρωπο ιδεολόγημα του ναζισμού».