Γράφει η Μαρία Αθανασιάδου
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών περιοχής ευθύνης Συντονιστικού Γραφείου Dusseldorf, οργάνωσε και πραγματοποίησε στις 20 και 21 Μαρτίου 2023 μια σειρά συναντήσεων με στελέχη των ελληνικών κομμάτων και του Υπουργείου Παιδείας, στοχεύοντας στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των Ελληνοπαίδων μαθητών και μαθητριών του εξωτερικού και στην ενημέρωση και λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες της ομογένειας.
Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Πρόεδρο, κ. Σταύρο Μπέλλο, και τη Γενική Γραμματέα του Συλλόγου, κα Μαρία Αθανασιάδου, μετέβησαν στην Αθήνα και συναντήθηκαν κατά σειρά:
· Με τον κ. Νίκο Φίλη, βουλευτή και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Υπουργό Παιδείας, που επί θητείας του είχε ψηφιστεί και ο Ν. 4415/2016. Έγινε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και έδειξε ενδιαφέρον για όλα τα θέματα που τέθηκαν προφορικά αλλά και μέσω υπομνήματος.
· Η δια ζώσης προγραμματισμένη συνάντηση με τη βουλευτή και Τομεάρχη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κα Χαρά Κεφαλίδου ακυρώθηκε, ωστόσο συμφωνήθηκε να γίνει άμεσα και εν ευθέτω χρόνω τηλεδιάσκεψη.
· Με τα μέλη της επιτροπής Παιδείας του ΚΚΕ, κ. Κυριάκο Ιωαννίδη και κ. Δημήτρη Κοιλάκο, οι οποίοι ενημερώθηκαν πλήρως για την κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού.
· Με το Δ.Σ. της ΔΟΕ, στα κεντρικά γραφεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, όπου οι εκπρόσωποι του Συλλόγου μας, τοποθετήθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο που ήταν σε εξέλιξη και εξέφρασαν τα προβλήματα και τους προβληματισμούς της Ελληνικής Ομογενειακής Εκπαίδευσης.
· Με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Αλέξανδρο Κόπτση, ο οποίος υποδέχτηκε την αντιπροσωπεία στο γραφείο του και με πολλή προσοχή άκουσε και συζήτησε όλα τα θέματα που αφορούν τους εκπαιδευτικούς της ομογένειας, με την υπόσχεση ότι θα ληφθούν υπ΄ όψιν και των υπολοίπων στελεχών του Υπουργείου, τόσο της Υπουργού όσο και των άλλων συνεργατών του.
Σε κάθε συνάντηση κατατέθηκε το Υπόμνημα που έχει συντάξει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών, στο οποίο καταγράφονται όλα τα θέματα που χρήζουν βελτίωσης και αλλαγής. Ταυτόχρονα επιδόθηκε και επιστολή από τον Σύλλογο Ελλήνων Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής Harburg του Αμβούργου, με την οποία εκφραζόταν η υποστήριξη και η συμπαράσταση των εκπαιδευτικών σε κάθε επίπεδο, κάτι που εξέπληξε θετικά τους παραλήπτες.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τις συναντήσεις η αντιπροσωπεία του Συλλόγου έθεσε τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς στα ελληνικά σχολεία και τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) της Γερμανίας. Επισημάνθηκε ότι η υποστελέχωση των σχολείων και η ελλιπής υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου φέρνει τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές αντιμέτωπους με σοβαρά εμπόδια στην προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες απαιτήσεις του έργου τους.
Επίσης, αναδείχθηκε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ελληνικών σχολείων και των ΤΕΓ, όπως αυτό διαμορφώθηκε μέσα από τις αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, το οποίο επιτείνει τα προβλήματα.
Μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν από πλευράς του Συλλόγου, ξεχωρίζει η ανάγκη διάθεσης περισσότερων αποσπασμένων εκπαιδευτικών για τη στελέχωση και λειτουργία των ελληνικών σχολείων, με κατάλληλους όρους δουλειάς και αμοιβής, ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στο υψηλό κόστος ζωής. Συζητήθηκαν, επίσης, και διάφορα άλλα θέματα που αφορούν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και άπτονται των ευθυνών του υπουργείου Παιδείας και των Συντονιστικών Γραφείων Εκπαίδευσης (π.χ. ζητήματα υπηρεσιακών μεταβολών, στελέχωση Γραφείων Εκπαίδευσης, ζητήματα αδειών, ζητήματα επιμόρφωσης και παιδαγωγικής υποστήριξης των εκπαιδευτικών κ.α.). Επισημάνθηκε, δε, η ανάγκη να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας την ευθύνη της λειτουργίας των ΤΕΓ, να δημιουργηθούν νέα τμήματα και να διαμορφωθεί κατάλληλο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών.
Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου στηλίτευσε την ανεπαρκή στήριξη της εκπαίδευσης των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περικοπή της χρηματοδότησης από το ελληνικό κράτος για τα λειτουργικά κόστη των ελληνικών σχολείων και τα ΤΕΓ, την ώρα που μόνο οι λογαριασμοί ενέργειας για τις σχολικές υποδομές έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.
Σήμανε, επίσης, συναγερμό, για τις σχεδόν προδιαγεγραμμένες σημαντικές ελλείψεις εκπαιδευτικών με την έναρξη του νέου σχολικού έτους από το καλοκαίρι σε διάφορα κρατίδια της Γερμανίας.
Τη συνάντηση απασχόλησαν επιπλέον και σοβαρά ζητήματα παιδαγωγικού χαρακτήρα, όπως η ανάγκη βελτίωσης των όρων εκμάθησης της ελληνικής, αλλά και της γερμανικής γλώσσας, δεδομένης της μεγάλης διαφοροποίησης που εντοπίζεται, η ανάγκη λειτουργίας νηπιαγωγικών τμημάτων στα ελληνικά σχολεία (σημειώνεται ότι ουσιαστικά τα τμήματα αυτά έχουν καταργηθεί), πλευρές που αφορούν τη στήριξη παιδιών με ειδικές μαθησιακές ανάγκες κ.α.
Ο Σύλλογος παρέδωσε σε κάθε φορέα και στέλεχος εκτενές υπόμνημα στο οποίο αναφέρονται πλήθος ζητημάτων που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές των ελληνικών σχολείων και ΤΕΓ στη Γερμανία, καθώς και επιστολή των γονέων, οι οποίοι ζητούν επίσης στήριξη στις διεκδικήσεις τους.
Όλες οι πλευρές τόνισαν ότι θα διατηρηθεί ο δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας, αφετηρία των οποίων ήταν οι εκ του σύνεγγυς συναντήσεις αυτές, προκειμένου, ο κάθε φορέας από τη δική του πλευρά, να συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα της διεκδίκησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών και τους λειτουργούς της.