Του Χριστόδουλου Αθανασάτου
ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Ενα σχολείο – πρότυπο για την παροχή ελληνικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής, του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας αλλά και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Ο λόγος για το Σχολείο «Σωκράτης – Δημοσθένης», που λειτουργεί με οργανωτική μέριμνα της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ. Πρόκειται για ένα τρίγλωσσο σχολείο με προνήπιο, νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο και περιλαμβάνει πέντε παραρτήματα: Το «Σωκράτης 2» στην πόλη του Μόντρεαλ, «Σωκράτης 3» το προάστιο του Ρόξμπορο, «Σωκράτης 4» στη Νότια Ακτή, «Σωκράτης 5» στην πόλη του Λαβάλ και το παράρτημα «Δημοσθένης» επίσης στο Λαβάλ.
Σύμφωνα με την διευθύντρια, Γεωργία Τσάκαλη, την δεδομένη χρονική στιγμή, στα εκπαιδευτήρια «Σωκράτη – Δημοσθένη» είναι εγγεγραμμένοι 1200 μαθητές, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι ομογενείς, αλλά είναι παιδιά τα οποία ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα.
«Το σχολείο μας ακολουθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κεμπέκ στα γαλλικά και προσφέρει εμπλουτισμένο πρόγραμμα στα ελληνικά και αγγλικά. Είμαστε αναγνωρισμένοι από το Υπουργείο Παιδείας του Κεμπέκ ως ιδιωτικό ίδρυμα, αλλά επωφελούμαστε και από την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για το ελληνικό πρόγραμμα χάρη στους αποσπασμένους δασκάλους και την προμήθεια βιβλίων», τονίζει η κ. Τσάκαλη.
Παράλληλα, η διευθύντρια του σχολείου εκφράζει την ικανποποίησή της για το γεγονός ότι το σχολείο προτιμάται και από οικογένειες που δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα, κάτι που καταδεικνύει αφενός την εκπαιδευτική του επάρκεια και αφετέρου το δεδομένο ενδιαφέρον τους για τον ελληνικό πολιτισμό.
«Το δικό μου παράρτημα έχει ένα ποσοστό μη Ελλήνων. Για παράδειγμα, στην Β’ Τάξη έχω ένα παιδί από την Αϊτή. Όταν ήρθε, οι γονείς του μου είπαν ότι θέλουν να μάθει ελληνικά. Επίσης, επειδή διδάσκουμε και θρησκευτικά και πηγαίνουμε στην εκκλησία, έχουμε και ορθόδοξους άλλων εθνικοτήτων, όπως οι Ρουμάνοι και οι Ρώσοι. Σε κάθε σχολείο έχουμε και μη Έλληνες, αλλά και πολλούς μη ομογενείς, δηλαδή Έλληνες από Ελλάδα. Είναι οικογένειες νέων ανθρώπων που έρχονται από την Ελλάδα αναζητώντας εργασία και στέλνουν τα παιδιά τους σε εμάς», προσθέτει η κ. Τσάκαλη.
Πρόβλημα οι καταρτισμένοι εκπαιδευτικοί
Το σχολείο «Σωκράτη – Δημοσθένη» υπάγεται πλήρως στην κείμενη νομοθεσία και είναι πλήρως αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο επιδοτεί τα ιδιωτικά σχολεία σε ένα ποσοστό 60%. Η Γεωργία Τσάκαλη εξηγεί πως το καθεστώς, παρότι προσομοιάζει, δεν είναι ταυτόσημο με τα γνωστά Σχολεία Τσάρτερ της Νέας Υόρκης, αλλά παραμένει ενταγμένο στο εκπαιδευτικό σύστημα του Κεμπέκ.
Βάσει αυτού, ένα από τα θέματα που προκύπτουν είναι η έλλειψη προσωπικού σε εκπαιδευτικούς. Το πρόβλημα αυτό δεν προκύπτει από τυχόν απροθυμία εκπαιδευτικών για εργασία, αλλά στις πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις αντίστοιχες στα ιδιωτικά και ομογενειακά σχολεία της Νέας Υόρκης και άλλων Πολιτειών στις ΗΠΑ.
«Είναι δύσκολο να βρεις εκπαιδευτικούς για να διδάξουν. Ειδικά μετά την Covid-19, στο Μόντρεαλ έχουμε σοβαρό πρόβλημα με το εργατικό δυναμικό. Είναι περισσότερο πρακτικό και λειτουργικό το θέμα βέβαια, για να είμαστε συγκεκριμένη. Δεν μπορεί να μπει οποιοσδήποτε σε μια αίθουσα και να διδάξει στα σχολεία τα δικά μας. Πρέπει να έχεις άδεια διδασκαλίας. Επιπλέον, συνυπολογίστε ότι είμαστε ένα τρίγλωσσο σχολείο. Πόσο εύκολο είναι να βρούμε κάποιον με αυτή την άδεια που παράλληλα να γνωρίζει και τις τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά», τονίζει η κ. Σάκαλη.
Συνολικά στα εκπαιδευτήρια «Σωκράτη – Δημοσθένη» υπηρετούν 80 με 100 εκπαιδευτικοί, ενώ ο αριθμός των αποσπασμένων από την Ελλάδα είναι μεν υπαρκτός, αλλά μικρός. Παρόλα αυτά, οι ιθύνοντες δηλώνουν υπερήφανοι για το έργο που παράγεται στο σχολείο, εκφράζοντας την πεποίθηση πως με την πρόσφατη ίδρυση του Γυμνασίου θα παγιώσουν και θα επεκτείνουν τις δραστηριότητες των εκπαιδευτηρίων και την διαχρονική προσφορά τους στην ομογένεια του Καναδά.