‘Εφυγε σε ηλικία 83 ετών η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.
Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα ήταν ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος και Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Από το 1992 υπηρέτησε ως Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.
Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την απώλεια της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα
Αποχαιρετούμε με θλίψη τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Μία κυρία του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, που υπηρέτησε τις τέχνες και για 30 χρόνια κράτησε το τιμόνι της Εθνικής Πινακοθήκης.
Διατήρησε, έτσι, ολοζώντανο ένα κύτταρο αισθητικής και προσιτό σε όλους έναν πνεύμονα μνήμης και καλλιέργειας. Για να οδηγήσει, πριν φύγει, το αγαπημένο της «Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου» στη νέα εποχή, μετά την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του. Έργο στο οποίο αφιερώθηκε με πάθος.
Όλοι χάνουμε σήμερα μία μορφή δραστήρια, δημιουργική όσο και οικεία. Και, προσωπικά, μία ξεχωριστή φίλη.
Συλλυπητήρια στους δικούς της ανθρώπους.
Συλλυπητήρια δήλωση της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την απώλεια της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα
Μόλις πληροφορήθηκε την απώλεια της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με πραγματική οδύνη αποχαιρετούμε τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, τη γυναίκα που αφιερώθηκε ολόψυχα, επί 30 χρόνια, στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Τέχνη, στους Ελληνες δημιουργούς. Το πάθος και η αγάπη της για την τέχνη την οδήγησαν σε μια δυναμική πορεία, σε ένα μεγάλο ταξίδι ζωής, από το Αρκαλοχώρι, με τον σύντροφό της Δημήτρη Πλάκα, στην τάξη του Παντελή Πρεβελάκη, και από εκεί στο Παρίσι, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ως η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια.
Από το 1992, ως Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, υπήρξε η κινητήρια δύναμή της. Οργάνωσε μεγάλες εκθέσεις, κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα, όπως την ιστορική πλέον έκθεση του El Greco. Μετέτρεψε το Μουσείο σε μια εξωστρεφή Πινακοθήκη, κέντρο της Ελληνικής Τέχνης, με διεθνείς συνεργασίες, ανοιχτό σε όλο τον κόσμο.
Εκανε προσιτό στον κόσμο τον Βρυζάκη, τον Λύτρα, τον Ιακωβίδη, τον Μόραλη, τον Γκίκα, τον Τέτση. Πάντοτε παρούσα και δραστήρια, ξεναγούσε η ίδια τους επισκέπτες με τον γοητευτικό της λόγο. Ηταν από τους πρώτους επικεφαλής πολιτιστικών οργανισμών που είχε μιαν άλλη αντίληψη για την επικοινωνία της τέχνης με το κοινό. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, ετοίμαζε με την αγάπη και τη φροντίδα, που την χαρακτήριζαν, την αναδρομική έκθεση του Κωνσταντίνου Παρθένη.
Είναι πραγματικά σπουδαίο το έργο της στα 30 χρόνια που διηύθυνε την Εθνική Πινακοθήκη. Ιδρυσε νέα παραρτήματα, στην Κέρκυρα, το Ναύπλιο, το Μουσείο Καπράλου στην Αίγινα, τη Γλυπτοθήκη στο Αλσος Στρατού.
Με την Μαρίνα συνεργαστήκαμε στενά περίπου μια δεκαπενταετία. Αμέτρητες ώρες συζητήσεων από τις πρώτες ιδέες για την επέκταση της Πινακοθήκης, για τα Παραρτήματα, για το Μουσείο Καπράλου. Οταν καθόμαστε μαζί στο Συμβούλιο Μουσείων, με προμήθευε με άπειρα σκίτσα, σχετικά με τα θέματα που συζητούσαμε. Πολλές οι εκτενείς, πάντα χειρόγραφες καλλίγραφες επιστολές της, για οτιδήποτε αφορούσε στο μέλλον της Πινακοθήκης Μαζί, δουλέψαμε σκληρά, περνώντας αμέτρητες ώρες στο εργοτάξιο, για να ολοκληρώσουμε το μεγάλο έργο της ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης. Μοιραστήκαμε σκέψεις και αγωνίες μέχρι να φθάσουμε στην 24η Μαρτίου 2021. Είναι πραγματικά ευτύχημα, ότι είδε τη νέα Εθνική Πινακοθήκη να αποδίδεται στο κοινό ολοκληρωμένη. Ενα σύγχρονο μουσείο, που απολαμβάνουν πλέον χιλιάδες επισκέπτες.
Της οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αφοσίωση, τη δημιουργικότητα και την αγάπη που έδειξε όλα αυτά τα χρόνια στην Πινακοθήκη, στην Τέχνη, στην Ελλάδα.
Προσωπικά την ευχαριστώ για τη φιλία της και τα μαθήματα τέχνης, που μας προσέφερε απλόχερα, γοητευτικά, αξέχαστα. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους και τους φίλους της».
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στα τριάντα χρόνια που ηγήθηκε της Εθνικής Πινακοθήκης, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα πρωτοστάτησε των δράσεων για την ενίσχυση και ενδυνάμωση του φορέα: από την επέκταση του κεντρικού κτηριακού συγκροτήματος στην Αθήνα που επαναλειτούργησε πέρυσι ανακαινισμένο, μέχρι την ανάπτυξη παραρτημάτων στην υπόλοιπη Ελλάδα με πλέον πρόσφατο το Μουσείο Καπράλου στην Αίγινα, αλλά και μέσω στρατηγικών συμπράξεων όπως για παράδειγμα με το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης που ανακοινώθηκε από την ίδια μόλις πριν έναν μήνα.
Διοργάνωσε επίσης εμβληματικές εκθέσεις που προσέλκυσαν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες όπως η θρυλική πλέον έκθεση για τον Ελ Γκρέκο πριν είκοσι περίπου χρόνια, αλλά και εκθέσεις που πρόβαλαν τον ελληνικό πολιτισμό διεθνώς όπως η περσινή έκθεση «Παρίσι-Αθήνα, η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας» που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο του Λούβρου. Πάνω από όλα όμως είναι εκείνη που μετέδωσε σε γενιές Ελλήνων την αγάπη της για τα εικαστικά και την τέχνη. Για όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, την ευχαριστούμε, την ευγνωμονούμε και την αποχαιρετούμε με αγάπη.
Θα θυμάμαι για πάντα τις συζητήσεις μας, τα ιδιόχειρα σημειώματα με τον μοναδικό της γραφικό χαρακτήρα, τα υπέροχα σχέδια που ζωγράφιζε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων από το εργοτάξιο ως το υπουργείο και φυσικά το πάθος και την άσβεστη ενέργεια με την οποίο εργάστηκε για τον πολιτισμό, από όποια θέση και αν βρέθηκε. Η Εθνική Πινακοθήκη υπήρξε ένα έργο ζωής για αυτήν, μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς ετοιμαζόμασταν για τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης του Παρθένη την επόμενη εβδομάδα.
Τα θερμότερά μου συλλυπητήρια στους οικείους της».
Συλλυπητήριο μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη για τον θάνατο της Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα
Μια μεγάλη προσωπικότητα του Πολιτισμού, η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, έφυγε σήμερα αιφνιδίως από τη ζωή, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό, αλλά και μια πολύτιμη παρακαταθήκη.
Άνθρωπος που αφιέρωσε όλη τη ζωή της στην ανάδειξη και την προβολή της διαχρονικής πολιτιστικής παραγωγής του Ελληνισμού, μια δυναμική γυναίκα που υπηρέτησε την καλλιτεχνική δημιουργία από σημαντικές θέσεις ευθύνης, η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα έκανε την τέχνη και την ιστορία της προσιτή σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, μέσα από το πολυσχιδές έργο της.
Περισσότερο απ’ όλα όμως, συνέδεσε τη μακρόχρονη πορεία της με τη διεύθυνση της Εθνικής Πινακοθήκης, αυτού του ζωντανού κυττάρου Πολιτισμού, ενός από τα πιο σημαντικά τοπόσημα της Αττικής, που αποτέλεσε πόλο έλξης για επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο.
Νιώθω πραγματικά τυχερός που είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί της στην κοινή εθνική προσπάθεια να δώσουμε νέα πνοή στην Εθνική Πινακοθήκη. Μια συνεργασία που άνθισε κάτω από συνθήκες πίεσης, όταν η Περιφέρεια Αττικής, με την άοκνη εργασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών της κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολοκληρώσει έγκαιρα την ανακαίνιση της Πινακοθήκης, ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Με την ευρηματικότητα, την οργανωτικότητα, το μεράκι και τον απόλυτο επαγγελματισμό της Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα, οι υπηρεσίες μας είχαν τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την επιτυχή έκβαση του έργου, που φιλοξένησε τους αρχηγούς κρατών οι οποίοι τίμησαν τους επίσημους εορτασμούς. Έτσι, καταφέραμε να δώσουμε στους πολίτες και τους επισκέπτες της Αττικής έναν υπερσύγχρονο χώρο τέχνης, ο οποίος θα φέρει ες αεί τη σφραγίδα και την πνοή της μεγάλης εκλιπούσας.
Εύχομαι το έργο της να εμπνεύσει τους νέους ιστορικούς τέχνης και να οδηγήσει τα βήματά τους στη συνέχιση του έργου της.
Θέλω να εκφράσω από καρδιάς τα θερμά μου συλλυπητήρια στους συγγενείς, τους φίλους και τους συνεργάτες της.