Ο θρησκευτικός τουρισμός και η συμβολή του στην επίτευξη της χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης στην εποχή των πανδημιών, βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών συνεδρίου του «Economist», που πραγματοποιείται σήμερα στα Χανιά. Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το powergame.gr και τη στήριξη του ΕΟΤ.
Οι παγκόσμιες τάσεις στον θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό, η ανάγκη ανάδειξης των μνημείων θρησκευτικού τουρισμού εν μέσω παγκόσμιας κρίσης, ο θρησκευτικός τουρισμός στην Ελλάδα, η ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, ο ρόλος των tour operators αλλά και της τεχνολογίας, η συμβολή του θρησκευτικού τουρισμού στον διαπολιτισμικό διάλογο και την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων είναι μεταξύ των θεμάτων του συνεδρίου.
Τις εργασίες του συνεδρίου «άνοιξε», ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Κρήτη και τα Χανιά διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να εξελίξουν τον προσκυνηματικό και θρησκευτικό τουρισμό. Παράλληλα επεσήμανε ότι «ο ΕΟΤ στηρίζει έμπρακτα τέτοιες προσπάθειες, καθώς είναι γνωστό ότι κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ είναι η ανάπτυξη του τουρισμού εμπειρίας ως εργαλείου προώθησης όλων των εποχών και όλης της χώρας ως ιδανικού προορισμού για ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Συμβάλλουμε, λοιπόν, έμπρακτα στον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, στοιχεία που θα του επιτρέψουν να ανακάμψει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά την επόμενη μέρα. Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει και στον θρησκευτικό τουρισμό». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική αγορά καθώς το χαρακτηριστικό τους είναι το ιδιαίτερο προφίλ του επισκέπτη. Ο κ. Φραγκάκης χαρακτήρισε εξαιρετική την πρωτοβουλία του «Economist» να οργανώσει το συνέδριο των Χανίων.
Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο οποίος επεσήμανε ότι 200 εκατομμύρια πολίτες ταξιδεύουν κάθε χρόνο για θρησκευτικούς λόγους επισκεπτόμενοι ιερούς τόπους. Παράλληλα τόνισε ότι «κάθε προσκύνημα μας αποκαλύπτει νέες εμπειρίες και νέες αποκαλύψεις», ενώ επεσήμανε ότι η πανδημία διατάραξε σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία των ιερών τόπων και προσκυνημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σε διαδικτυακή της παρέμβαση η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί μια από τις παλαιότερες αιτίες επισκέψεων τονίζοντας πως «αποτελεί μέσο ανάπτυξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». Παράλληλα επεσήμανε ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για ανάπτυξη του βιωματικού τουρισμού όπως είναι και ο θρησκευτικός, ενώ μίλησε για τις συντονισμένες προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση και που έχουν, όπως είπε, ως αποτέλεσμα να καταστεί η Ελλάδα ένας σύγχρονος τουριστικός προορισμός. «Ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί ένα εξαιρετικό πεδίο για τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά.
Σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα για την ανάπτυξη του τουρισμού, χαρακτήρισε σε διαδικτυακό του μήνυμα τον θρησκευτικό τουρισμό, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. Ο ίδιος τόνισε ότι την περίοδο του Πάσχα οι θρησκευτικοί προορισμοί παρουσίασαν απόλυτα νούμερα πληροτήτων επισημαίνοντας παράλληλα ότι «στόχος μας είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου αναβαθμισμένου τουριστικού μοντέλου, με επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου». Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει για την οικονομία της χώρας η ανάπτυξη του τουρισμού.
Στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο θρησκευτικός τουρισμός, ανέφερε σε μήνυμά του και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.
Χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου μετέφερε στο συνέδριο ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος τονίζοντας ότι τα θρησκευτικά μνημεία αποτελούν ιδανικούς χώρους επίσκεψης διότι αποκαλύπτουν τη ζωντανή θρησκευτική κοινότητα, μαρτυρούν την ιστορία και τις ρίζες μας.
Ο προεδρεύων του συνεδρίου Μπρους Κλαρκ χαρακτήρισε σημαντικό το συνέδριο τονίζοντας ότι η ενσωμάτωση του θρησκευτικού τουρισμού μέσα στο γενικότερο τουρισμό, μπορεί να επιφέρει μεγάλη οφέλη.
Την άποψη ότι παρά τις διεθνείς συγκυρίες, την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, το κύμα του θρησκευτικού τουρισμού αντέχει και ενισχύεται, εξέφρασε ο διευθυντής του powergame.gr Ευτύχης Παλλήκαρης που δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα δεκάδες προσκυνήματα και μνημεία που υπάρχουν στα νότια της περιοχής των Χανίων.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος στον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι ο θρησκευτικός τουρισμός, ακόμα και σε περιόδους κρίσης, παρουσιάζει αυθεντικότητα ενώ στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού λέγοντας ότι «ο θρησκευτικός τουρισμός είναι ένα ταχύτατα αναδυόμενο ρεύμα του τουρισμού».
Στο συνέδριο, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως είναι ο θρησκευτικός τουρισμός, τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει δαπανήσει μεγάλα ποσά για ανάδειξη και συντήρηση θρησκευτικών μνημείων σε όλο το νησί χαρακτηρίζοντας τον θρησκευτικό τουρισμό ως θεμέλιο λίθο για την επέκταση της τουριστικής περιόδου.
Σε διαδικτυακές τους παρεμβάσεις ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκαν στις προσπάθειες και δράσεις που γίνονται στη Θεσσαλία για ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού και για την ανάδειξη των μνημείων της περιοχής.
Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με τοποθετήσεις και διάλογο των συμμετεχόντων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αργά το μεσημέρι.