Ικανοποιημένοι με την τρέχουσα κατάσταση της επιχείρησής τους δηλώνουν οι βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης σε ποσοστό 60%, όπως προκύπτει από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας -οικονομικό Βαρόμετρο- του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).
Βάσει αυτού, ποσοστό 40% των επιχειρηματιών «βλέπει» σταθεροποιητική τάση της εταιρείας του στο επόμενο εξάμηνο, ενώ αντίστοιχο σχεδόν ποσοστό «μιλά» για χειροτέρευση.
Η έρευνα που «έτρεξε» το ΒΕΘ αφορά τις επιχειρήσεις – μέλη του και διεξήχθη σε δείγμα 308 βιοτεχνικών επιχειρήσεων το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του επιμελητηρίου.
Στην ερώτηση πώς κρίνετε την κατάσταση της επιχείρησής σας, το 55% δήλωσε πως είναι ικανοποιητική, το 34% κακή, ενώ το 11% καλή. Τονίζεται πάντως ότι το 73,9% των επιχειρηματιών παροχής υπηρεσιών δήλωσε ικανοποιημένο, το 21,8% είπε πως είναι κακή η κατάσταση και το 4,9% καλή. Οι επιχειρηματίες μεταποιητικών επιχειρήσεων, δήλωσαν ικανοποίηση σε ποσοστό 50,8% και στις μικτές το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε σε 50%.
Αναφορικά με τον τζίρο, το 60% των βιοτεχνών δήλωσε πως μειώθηκε,το 34% πως παρέμεινε ο ίδιος, ενώ το 6% πως αυξήθηκε. Τη χειρότερη εικόνα εμφανίζουν, σύμφωνα με την έρευνα, οι μικτές επιχειρήσεις, με το 71,9% των συμμετεχόντων να δηλώνει πως κατέγραψε μείωση τζίρου, ενώ το 28,1% πως ο τζίρος του παρέμεινε ο ίδιος.
Σχετικά με τα θέματα διατήρησης προσωπικού, το 50% των συμμετεχόντων βιοτεχνών στην έρευνα, δήλωσε ότι στο επόμενο δίμηνο θα διατηρήσει το προσωπικό του, το 15% ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις και το 8% είπε ότι θα κάνει προσλήψεις. Το 27% των ερωτηθέντων ανέφερε πως δεν απασχολεί προσωπικό στις επιχειρήσεις του.
Για τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, το 74% των επιχειρηματιών δήλωσε πως επηρεάζεται αρκετά έως πολύ, ενώ οριακά μικρότερο καταγράφηκε το ποσοστό αυτών που λειτουργούν μεταποιητικές εταιρείες (70%). Σχεδόν στο ήμισυ, ήτοι στο 38%, καταγράφηκε το ποσοστό των επιχειρηματιών παροχής υπηρεσιών που δήλωσαν ότι επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την έρευνα, για να υπάρξει έλεγχος στις ανατιμήσεις μιας σειράς προϊόντων, οι βιοτέχνες ζητούν σε ποσοστό 46% μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, από το 13% στο 6%, το 33% θέτει επί τάπητος την επιδότηση στην ενέργεια και το 21%, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.