«Η Ελλάδα με την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της πρέπει να γίνει παγκόσμιος εκπαιδευτικός προορισμός» είπε ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, που ήταν ομιλητής στο Φόρουμ μαζί με τον Νίκο Λαριγκάκη και τον Τζίμη Κόκοτου, εστίασε στο θέμα της συμβολής της διασποράς στις διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα.
Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα να επενδύσουμε στην ανάπτυξη διαφορετικών προγραμμάτων σε πανεπιστημιακό επίπεδο, ιδιαίτερα στους τομείς των ανθρωπιστικών επιστημών, τα οποία όχι μόνο θα βοηθήσουν την οικονομία της Ελλάδας, αλλά θα αυξήσουν την επιρροή της παγκοσμίως».
Ο κ. Παπαστεργιάδης σημείωσε ότι ο τομέας της εκπαίδευσης στην Αυστραλία σε τριτοβάθμιο επίπεδο, πριν την πανδημία του COVID, συνεισέφερε 32 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της χώρας, με πάνω από 700.000 φοιτητές και 130.000 άτομα που απασχολούνταν σε αυτόν τον τομέα. Η συνεισφορά του τομέα της εκπαίδευσης σε τριτοβάθμιο επίπεδο στην Αυστραλία είναι συγκρίσιμη με την αξία του τουρισμού στην Ελλάδα, που στην προ-COVID περίοδο ήταν 37 δις.
Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει κάποια βήματα προόδου στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά μια συντονισμένη προσπάθεια για την ανάπτυξη μαθημάτων και πτυχίων στην Αγγλική γλώσσα που θα συνοδεύονται από την ελληνική γλώσσα θα ήταν επιτακτική σε πολλές σχολές, συμπεριλαμβανομένων των επιστημών, της ιατρικής και της αρχιτεκτονικής.
Όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Αυστραλία, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει παγκόσμιος προορισμός στην εκπαίδευση, δεδομένου ότι διαθέτει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς και ιστορίας της.
Επίσης, ο Βασίλης Παπαστεργιάδης είπε ότι φέρνοντας σε επαφή την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας με τις σύγχρονες πρακτικές και επενδύοντας περαιτέρω στις ανθρωπιστικές σπουδές, θα καταστεί δυνατή η προέλκυση φοιτητών παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «θα πρέπει να δημιουργηθούν ερευνητικές μονάδες για την ελληνική διασπορά σε διάφορα πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων της Αθήνας, της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης. Αυτά τα κέντρα στην Ελλάδα θα συνεργάζονταν με άλλα πανεπιστήμια παγκοσμίως και ειδικότερα με τη νέα έδρα της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης για την Ελληνική Παγκόσμια Διασπορά στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και το Ελληνικό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου La Tobe».
Επίσης, απαιτούνται διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών μαζί με τα πανεπιστήμιά της ώστε να υπάρξει ανταλλαγή διδακτικού προσωπικού και φοιτητών. Θα ήταν σημαντικό να έχουμε, για παράδειγμα, φοιτητές από την Αυστραλία που σπουδάζουν στην Ελλάδα και να αναγνωρίζονταν οι σπουδές τους αυτές στα πτυχία τους στην Αυστραλία.
Περαιτέρω, η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να επενδύσει στην επέκταση των προγραμμάτων διδασκαλίας της ώστε να συμπεριλάβει επιπλέον μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού που θα διδάσκονται στα αγγλικά για να προσελκύσει ξένους φοιτητές.
Χρησιμοποιώντας την Αυστραλία ως παράδειγμα, ο Βασίλης Παπαστεργιάδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πολυπολιτισμικής και κοσμοπολίτικης κοινωνίας μας.
Συγκεκριμένα, ανέφερε τη χρηματοδότηση της Ομοσπονδιακής και της Πολιτειακής Κυβέρνησης προγραμμάτων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, συμπεριλαμβανομένων των φεστιβάλ, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, των πανεπιστημιακών πρωτοβουλιών, των νέων πολιτιστικών κέντρων και των αντιγράφων των μαρμάρων του Παρθενώνα που θα τοποθετηθούν στο εγγύς μέλλον στο Ελληνικό Κέντρο
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν πώς η κυβέρνηση μπορεί να συνεργαστεί με την κοινότητα και πώς τώρα είναι η ώρα για την Ελλάδα να αγκαλιάσει τη διασπορά της και να συνεργαστεί με τις ελληνικές κοινότητες παγκοσμίως. Πολλές από τις Ελληνικές Κοινότητες παγκοσμίως συνεργάζονται με τις αντίστοιχες Κυβερνήσεις τους σε θέματα πολιτικής. Αυτό φάνηκε και σε σχέση με την υποστήριξη της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης προς την Ελλάδα κατά την κρίση της Ανατολικής Μεσογείου και πρόσφατα στην Αγία Σοφία.
Επικρατούσε η γνώμη ότι η ελληνική διασπορά μπορεί να μην συνεχίσει να αυξάνεται μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τη μετανάστευση από την Ελλάδα, αλλά οι πρόσφατες οικονομικές κρίσεις οδήγησαν πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και πολλοί από αυτούς να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της διασποράς και την ανάγκη προσφοράς δικαιωμάτων ψήφου στους πολίτες ανεξάρτητα από το πού κατοικούν.
Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ελληνική Κυβέρνηση και θα επαναλάβει τις προσφορές της να στεγάσει στελέχη του Enterprise Greece και του Ελληνικού Γραφείου Τουρισμού στο 15όροφο Πολιτιστικό Κέντρο της.
Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης επίσης συνεργάζεται τώρα με την Ελληνική Κυβέρνηση και την Αυστραλιανή Κυβέρνηση για μια διακρατική Συμφωνία Διπλής Φορολογίας και μια Διμερή Συμφωνία Υγείας.
Ο κ. Παπαστεργιάδης τόνισε: «Ένας συνδεδεμένος κοσμοπολίτικος κόσμος είναι αυτός που πρέπει να αγκαλιάσει η Ελλάδα, και η διασπορά θα σταθεί δίπλα της στο ταξίδι της».