Μεγάλοι ευεργέτες, κοσμοπολίτες, φιλομαθείς, πολύγλωσσοι, με επιχειρηματικό πνεύμα και άριστες επαφές εκτός Αιγύπτου. Τα χαρακτηριστικά αυτά της αιγυπτιώτικης νοοτροπίας αναγνωρίζονται στη διαχρονική παρουσία του Ελληνισμού της Αιγύπτου, όπως προκύπτει από τις παρουσιάσεις που έκαναν οι ομιλητές στον πρώτο θεματικό κύκλο εκδηλώσεων, που διοργανώνει το Δίκτυο Πανεπιστημιακών Θεσμοθετημένων Εργαστηρίων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος (ΔΙ.ΠΑ.Θ.Ε.Π.Π.) και ο ΕΣΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Τη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Έλληνες της Διασποράς στον Τομέα του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος και της Διπλωματίας» χαιρέτισε ο αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος, εξαίροντας την πρωτοβουλία για τη σύσταση του Δικτύου από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και την επιλογή των θεματικών κύκλων των εκδηλώσεών του που, όπως παρατήρησε, αντεπεξέρχονται τόσο στις ανάγκες που θέτουν ακαδημαϊκά κριτήρια, όσο και σε αυτές που αναδεικνύουν τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο κ. Συρίγος επισήμανε πως ο ίδιος έχει μελετήσει καλά την παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην Αίγυπτο και διατηρεί επαφή με τον ελληνικό στοιχείο, έχοντας επισκεφθεί πολλές φορές τις κοινότητες.
«Η σχέση ανάμεσα στον ελληνισμό στον αιγυπτιακό χώρο με το μητροπολιτικό κέντρο χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν, καθώς η ιστορική διαδρομή του ελληνισμού της Αιγύπτου ανάγεται σε βάθος δύο και πλέον χιλιετηρίδων και η αρχή της σηματοδοτείται από την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου της Αλεξάνδρειας το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο», υπενθύμισε ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Ιωάννης Χρυσουλάκης. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα πως «οι Έλληνες της Αιγύπτου θα συνεχίσουν να αποτελούν μια από τις θεμελιώδεις παραμέτρους των ελληνο-αιγυπτιακών διμερών σχέσεων» και ότι «οι δραστήριες ελληνικές κοινότητες Αλεξάνδρειας και Καΐρου, με το ένδοξο παρελθόν και τη γενναιόδωρη και πολυσχιδή προσφορά τους θα είναι και στο μέλλον παρούσες στα καλέσματα της πατρίδας».
Για τη διαχρονική παρουσία του Ελληνισμού στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή μίλησε ο τέως πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, Στέφανος Ταμβάκης. Ένα χρονολόγιο με τους σταθμούς της ελληνικής παρουσίας στην Αίγυπτο παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστος Καβαλής, ξεκινώντας από τη φαραωνική εποχή, τις εμπορικές σχέσεις με τους Κρήτες τον 28ο αιώνα π.Χ. τους Έλληνες μισθοφόρους τον 17ο αιώνα π.Χ., την εποχή των Πτολεμαίων και την ελληνορωμαϊκή περίοδο, φτάνοντας μέχρι την ίδρυση της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας το 43 μ.Χ. και τη σύγχρονη περίοδο.
Για τους «Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω» και την Αρχειακή Εθνογραφία με την οπτική των Νέων Τεχνολογιών & του Διαδικτύου μίλησε ο διδάσκων του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Π.Δ.Μ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, εξηγώντας ποια ήταν τα στάδια της δημιουργίας μίας ψηφιακής αφήγησης, μέσα από την οποία ζωντάνεψαν ανθρώπινες ιστορίες.
Ένα «Μικρό οδοιπορικό στην ποίηση του Κ.Π. Καβάφη» έκανε ο αναπληρωτής Καθηγητής Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής του Π.Τ.Δ.Ε. της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Π.Δ.Μ., Σταύρος Καμαρούδης.
Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας