Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας το Γραφείο Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ, η Σχολή ΣΑΧΕΤΙ και το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας “ΤΗΜΕΝΟΣ’ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) συνδιοργανώνουν διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα “Σύγχρονες πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας”.
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022 και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Σε ποιους απευθύνεται
Η Ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα ως Γ2/ΞΓ στο εξωτερικό, σε σχολεία της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης, αλλά και σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα ως Γ2/ΞΓ σε δομές και σχολεία στην Ελλάδα. Επίσης απευθύνεται σε πανεπιστημιακούς, σε υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές με γνωστικό αντικείμενο συναφές με το θέμα της Ημερίδας, σε απόφοιτους Παιδαγωγικών Τμημάτων και Ελληνικής Φιλολογίας και γενικότερα σε όσους ασχολούνται με ζητήματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας ως Γ2/ΞΓ.
Θεματικές ενότητες
- Σύγχρονες προσεγγίσεις και μέθοδοι διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας ως Γ2/ΞΓ.
- Ανάπτυξη των τεσσάρων γλωσσικών δεξιοτήτων (κατανόηση και παραγωγή προφορικού λόγου, κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου): Σχεδιασμός και διαχείριση του μαθήματος.
- Εκπαιδευτικό υλικό για την εκμάθηση της Ελληνικής ως Γ2/ΞΓ σε έντυπη και σε ψηφιακή μορφή.
- Παραγωγή διδακτικού υλικού και δραστηριοτήτων για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως Γ2/ΞΓ.
- Καλλιέργεια και ανάπτυξη των διαπολιτισμικών δεξιοτήτων.
- Αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων για τη διδασκαλία της ελληνικής ως Γ2/ΞΓ.
- Εξ αποστάσεως διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως Γ2/ΞΓ.
- Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών που διδάσκονται την ελληνική ως Γ2/ΞΓ : Τυπικές και εναλλακτικές μέθοδοι.
- Προσεγγίσεις και πρακτικές διδασκαλίας του Ελληνικού Πολιτισμού
- Η αξία και ηοικουμενική προσφορά/συμβολή της ελληνικής γλώσσας
Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν με εισήγηση στην Ημερίδα να υποβάλλουν την περίληψή τους εντός του καθορισμένου χρονικού πλαισίου στην ιστοσελίδα της Ημερίδας https://conference.mysch.gr/2022/ (κάνοντας πρώτα εγγραφή και ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες).
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Γεώργιο Βλάχο: gsvlachos@gmail.com, 00306940786966 (viber), 0027624602740 (whatsapp)