Με κοινή επιστολή που έστειλαν στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν οι ομογενείς βουλευτές στο Κογκρέσο Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλλιωτάκη εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους για την απόσυρση της διπλωματικής στήριξης προς τον αγωγό EastMed.
Οι δύο ομογενείς βουλευτές κάνουν λόγο για μια κίνηση που υπονομεύει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ έχει αναδείξει τον αγωγό σε ένα έργο «καίριας σημασίας».
Όπως σημειώνουν οι ομογενείς βουλευτές χαρακτηριστικά, «υπονομεύοντας το έργο, η (αμερικανική) κυβέρνηση υπονομεύει τρεις από τους ισχυρότερους συμμάχους μας στην περιοχή:
- το Ισραήλ,
- την Ελλάδα
- και την Κύπρο,
- καθώς και τις ελπίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενεργειακή ανεξαρτησία και οικονομική ευημερία.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου αύξηση των τιμών της ενέργειας, η οποία υποκινείται από πολλές πολιτικές, γεωγραφικές και οικονομικές δυνάμεις.
Μια σημαντική αιτία της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας είναι η έλλειψη φυσικού αερίου.
Παρά την ώθηση πολλών δεκαετιών της Ευρώπης προς την πράσινη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η άνοδος των τιμών της ενέργειας έχει ειρωνικά οδηγήσει στην αυξημένη χρήση άνθρακα για την κάλυψη της ζήτησης.
Καθώς το φυσικό αέριο είναι μια πιο καθαρή ενεργειακή επιλογή σε σύγκριση με τον άνθρακα, είναι μια κρίσιμη πηγή ενέργειας για τις κυβερνήσεις που επιδιώκουν τη μετάβαση σε πιο πράσινες πηγές ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει αυτό το γεγονός και έχει ανακηρύξει τον αγωγό EastMed “ καίριας σημασίας έργο”».
Ομογενείς Βουλευτές: Επικριτική επιστολή
Ο βουλευτής από την Φλόριντα, Γκας Μπιλιράκης, χαρακτήρισε τις ενέργειες της κυβέρνησης Μπάιντεν στο θέμα του αγωγού EastMed απαράδεκτες και υποκριτικές, καθώς όπως υπενθύμισε η αμερικανική κυβέρνηση έχει σιωπηλά αποδεχθεί τον αγωγό Nord Stream της Ρωσίας. Μάλιστα στο σημείο αυτό επισήμανε ότι ο εν λόγω αγωγός θα εμβαθύνει περαιτέρω την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία.
«Η (αμερικανική) κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει τις σημαντικές οικονομικές, περιβαλλοντικές και εθνικής ασφάλειας επιπτώσεις που διακυβεύονται σε αυτό το θέμα και να επανεξετάσει την απόφασή της να αποσύρει την υποστήριξη για αυτό το κρίσιμο έργο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η ομογενής βουλευτής από την Νέα Υόρκη, Νικόλ Μαλλιωτάκης, επισήμανε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε να βάλει φρένο στον αμερικανικό αγωγό Keystone XL και να αποσύρει την στήριξη από τον EastMed, την ίδια ώρα που αποδέχτηκε τον ρωσικό αγωγό NordStream 2. Η κ. Μαλλιωτάκη χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες κινήσεις μια μικρογραφία της αποτυχημένης ενεργειακής και εξωτερικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης.
Όπως επισήμανε, «αυτός ο πρόεδρος κοιμάται πάνω στο τιμόνι (της χώρας) και η λήψη των αποφάσεων που λαμβάνει μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για την οικονομία και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχους τους».
Τοποθεσία | Γενικές Πληροφορίες |
Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ | Φυσικό Αέριο, ΔΕΠΑ |
Λίγα λόγια για τον αγωγό
Ο αγωγός Ανατολικής Μεσογείου ή απλώς EastMed είναι ένας σχεδιαζόμενος θαλάσσιος και χερσαίος αγωγός φυσικού αερίου ο οποίος θα συνδέει απευθείας τις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω της Κύπρου και της Κρήτης. Ο αγωγός αναπτύσσεται από την εταιρεία «Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας–Ιταλίας / ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.», στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ελληνική ΔΕΠΑ και η ιταλική εταιρεία Edison.
Συγκεκριμένα, θα μεταφέρεται φυσικό αέριο από τα θαλάσσια κοιτάσματα στη Θάλασσα του Λεβάντε προς την Ελλάδα, καθώς και προς την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές περιοχές μέσω των αγωγών Poseidon και IGB. Ο αγωγός θα έχει μήκος περίπου 1.900 χιλιομέτρων, θα φτάνει σε βάθη περίπου 3 χιλιομέτρων και θα έχει χωρητικότητα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανά χρόνο.[2][4] Η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 7 χρόνια και το κόστος της ανέρχεται στα 7 δις. δολάρια.
Στις 2 Ιανουαρίου 2020, υπεγράφη στην Αθήνα η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed από τους ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.
Το 2013 η κατασκευή του αγωγού EastMed αναγνωρίστηκε βάσει του κανονισμού 347/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος.