Τη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμάει τη μνήμη των Αγίων Ελπιδίου, Μάρκελλου και Ευστοχίου, και άγει τα ονομαστήριά του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυανέων κ. Ελπίδιος, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο Marrickville του Σύδνεϋ, προεξάρχοντος του εορτάζοντος Επισκόπου και παρόντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου.
Ο Θεοφιλέστατος κ. Ελπίδιος δέχθηκε τις εγκάρδιες ευχές του Ποιμενάρχου του, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, των συνεπισκόπων του, Μιλητουπόλεως κ. Ιακώβου, Μελόης κ. Αιμιλιανού, Κυανέων κ. Ελπιδίου, Σινώπης κ. Σιλουανού, Σωζοπόλεως κ. Κυριακού και Μαγνησίας κ. Χριστοδούλου, των εψηφισμένων Επισκόπων Κερασούντος κ. Ευμενίου και Χαριουπόλεως κ. Πρόχορου, καθώς επίσης των κληρικών και των πιστών που εκκλησιάστηκαν.
Μετά από την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, στην αίθουσα της Ενορίας παρατέθηκε γεύμα για τα ονομαστήρια του Επισκόπου Κυανέων.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος περιέγραψε τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστησαν ο Άγιος Ελπίδιος, αξιωματικός του Ρωμαϊκού Στρατού, και οι συνοδοί του, Μάρκελλος και Ευστόχιος, επειδή δεν ενέδωσαν στην αξίωση του Αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη να αρνηθούν την πίστη τους στον Χριστό. Ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι ο Άγιος Ελπίδιος, όπως και άλλοι δύο τιμώμενοι Άγιοι, αξίζει να ονομαστούν Μεγαλομάρτυρες από την Εκκλησία μας, γιατί το μαρτύριο το οποίο υπέστησαν ήταν πραγματικά πέρα από κάθε ανθρώπινη λογική, αλλά εκείνοι παρέμειναν σταθεροί και ακλόνητοι στην πίστη τους, θυσιάζοντας τη ζωή τους για τον Χριστό.
Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κυανέων κ. Ελπιδίου, δηλώνοντας υπερήφανος για τη διακονία που επιτελεί στην Πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας, ως Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Πέρθης. «Δοξάζω τον Θεό που ήρθαν τα πράγματα έτσι και ο Θεοφιλέστατος ανέλαβε τη διαποίμανση του λαού της Δυτικής Αυστραλίας, που για πολλά χρόνια δεν είχε Επίσκοπο», σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Όπου δεν υπάρχει Επίσκοπος, δημιουργείται εκκλησιολογικό κενό».
«Ο Θεοφιλέστατος επιτελεί ένα εξαιρετικό ποιμαντικό και διοικητικό έργο στη Δυτική Αυστραλία», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, «και αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω όχι μόνο την ευχαριστία αλλά και την ευγνωμοσύνη μου προς το πρόσωπό του, για την αρχιερατική του διακονία στην Πέρθη, η οποία αποπνέει το ήθος και το φρόνημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας».
Μετά τα θερμά αυτά λόγια και τις εγκάρδιες ευχές του, ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στον Επίσκοπο Κυανέων, εκ μέρους όλων των παρισταμένων Αρχιερέων, ένα αρχιερατικό εγκόλπιο, ως δώρο για τα ονομαστήριά του.