Συνάντηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, με τον Υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, κ. Gerald Darmanin
Τον Υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, κ. Gerald Darmanin, υποδέχθηκε σήμερα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, στο κτίριο Κεράνη.
Οι κ.κ. Μηταράκης και Darmanin, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ευρώπη ενόψει και της ανάληψης από τη Γαλλία της Προεδρίας της Ε.Ε. κατά το α’ εξάμηνο του 2022.
Στην συνάντηση αποτυπώθηκε σύγκλιση απόψεων και θέσεων σε κρίσιμους τομείς, όπως η προστασία των συνόρων καθώς οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, η Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής και η Γαλλία ως χώρα προορισμού.
O Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε την σημασία της ισχυρής συμμαχίας που αναπτύσσουν σε πολλά επίπεδα Ελλάδα και Γαλλία και τόνισε πως και ‘’οι δύο χώρες προτάσσουν την επίτευξη μιας δίκαιης ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου με ισόρροπη κατανομή του βάρους, αλλά και την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στην Ευρώπη.’’
Αναφορικά με το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Μηταράκης, μετέφερε την θέση της Ελλάδας ότι ‘’η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση δεν μπορεί να συνεπάγεται συνολική αδράνεια της Επιτροπής στη διαχείριση του μεταναστευτικού, και τόνισε ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις τομείς, όπως η προστασία των συνόρων, οι εξωτερικές σχέσεις και οι επιστροφές, στους οποίους είναι δυνατή η ανάληψη άμεσης δράσης με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.’’
Ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών, κ. Gerald Darmanin, ο οποίος επισκέφθηκε επίσης χθες τη νέα κλειστή και ελεγχόμενη δομή στη Σάμο, δήλωσε:
“Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό για τη υποδοχή του εδώ στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο ημέρες. Αυτό μου επέτρεψε, τόσο στη Σάμο όσο και σήμερα το πρωί με την ακτοφυλακή, να δω την πλήρη αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της ελληνικής κυβέρνησης στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, και με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε καλά στη Γαλλία ότι οι Έλληνες όχι μόνο προστατεύουν τα σύνορά τους αλλά προστατεύουν ολόκληρη την Ευρώπη.
Τους ευχαριστούμε γιατί γνωρίζουμε ότι αυτό γίνεται υπό δύσκολες συνθήκες για τα στελέχη τους, για τις δικές τους διπλωματικές σχέσεις και, φυσικά, για την κοινή γνώμη.
Θέλω επίσης να πω ότι η Γαλλία, η οποία βοήθησε, θα συνεχίσει φυσικά να βοηθά τον ελληνικό λαό, ειδικά επειδή η φιλία μας είναι πολύ ισχυρή μεταξύ των δύο χωρών, όπως μας υπενθύμισαν πολύ πρόσφατα και οι δύο Αρχηγοί των κρατών, αλλά και με τα υλικά μέσα που μπορούμε να διαθέσουμε όσον αφορά την αλληλεγγύη στην οποία η Γαλλία ήταν πάντα σε θέση να ανταποκριθεί όταν το ζήτησε η Ελλάδα, ειδικά κατά τη διάρκεια των σημαντικότερων κρίσεων στην ιστορία της.
Θέλω επίσης να πω ότι με τον Υπουργό συμφωνήσαμε ότι κατά την επικείμενη Γαλλική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε λίγες εβδομάδες από τώρα, θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια σειρά πολύ συγκεκριμένων προτάσεων για τις ευρωπαϊκές μας χώρες, στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, όπως προφανώς και στην αλληλεγγύη που οφείλουμε στις μεσογειακές χώρες. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προτάσεις αυτές με τον Υπουργό, όταν το επιθυμεί, και γι’ αυτό τον προσκάλεσα να επισκεφθεί μέχρι το τέλος του έτους το Παρίσι.
Θέλω επίσης να πω ότι είμαστε προσηλωμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι η Frontex θα λάβει τους απαραίτητους ανθρώπινους και υλικούς πόρους ώστε με εξαιρετικά συγκεκριμένο τρόπο να μπορέσει να ελέγξει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συμβαίνει προφανώς στην Ελλάδα. Όλοι πρέπει να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Θα ήθελα να επαναλάβω ότι εάν όλες οι χώρες εργάζονταν όπως η Ελλάδα εργάζεται σήμερα για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, τότε αναμφίβολα το μεταναστευτικό ζήτημα θα ήταν λιγότερο σημαντικό στην Ευρώπη και ο προφανής σκοπός της γαλλικής Προεδρίας θα είναι να βασιστεί στο ελληνικό παράδειγμα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη ελεύθερη κυκλοφορία των λαών μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”