Μια μεταπτυχιακή εργασία για τα ελληνικά ως γλώσσα πολιτιστικής κληρονομιάς εκπονεί η Κατερίνα Τσαρούχα ζητώντας τη συνδρομή ατόμων ελληνικής καταγωγής που είτε γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Γερμανία, είτε ήρθαν σε αυτή σε μικρή ηλικία.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος στη έρευνα συμπληρώνοντας το online ερωτηματολόγιο εδώ: https://research.sc/participant/login/dynamic/61180477-5D56-4CAF-AF0C-2E8D63A64055
Αναλυτικά η ίδια αναφέρει για την έρευνά της τα κάτωθι:
Στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής μου εργασίας στον πανεπιστήμιο της Konstanz, BW, ερευνώ την κατανόηση και επεξεργασία των ελληνικών σε ενήλικες που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Γερμανία ή έχουν έρθει μόνιμα στη Γερμανία πριν την ηλικία των 11 ετών και μιλούν τα ελληνικά ως γλώσσα πολιτιστικής κληρονομιάς.
Γλώσσα πολιτισμικής κληρονομιάς ονομάζεται η γλώσσα την οποία μιλάει ένα άτομο ως μητρική γλώσσα (ή ως μια από τις πρώτες γλώσσες) σε περιβάλλον όπου η κυρίαρχη γλώσσα που χρησιμοποιείται στην κοινωνία είναι διαφορετική από την μητρική γλώσσα, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως στο σπίτι.
Επιβλέποντες της μεταπτυχιακής μου εργασίας είναι ο Καθ. Δρ. Θεόδωρος Μαρίνης και η Δρ. Anna Czypionka.
Ο στόχος της έρευνας
Η παρούσα έρευνα στοχεύει στην συλλογή δεδομένων σχετικά με το πώς μπορούν να επηρεαστούν τα ελληνικά ως μητρική γλώσσα σε περιβάλλον διγλωσσίας με τα γερμανικά ως δεύτερη και κοινωνικά κυρίαρχη γλώσσα. Λαμβάνοντας δεδομένα από ενήλικες οι οποίοι μιλούν τα ελληνικά ως γλώσσα πολιτισμικής κληρονομίας θα μας βοηθήσει να συμβάλλουμε στη διατήρηση των ελληνικών ως γλώσσας πολιτισμικής κληρονομιάς ενσωματώνοντας τα νέα δεδομένα στον τρόπο με τον οποίο τα ελληνικά διδάσκονται σε παιδιά στα Ελληνικά Σχολεία στη Γερμανία.
Χρήση των δεδομένων και εμπιστευτικότητα
Το υλικό που θα συλλέξουμε από την παρούσα έρευνα θα χρησιμοποιηθεί για επιστημονικές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια με σκοπό να αναδειχτεί η σημασία της διγλωσσίας.
Η συμμετοχή σας στην έρευνα είναι εθελοντική. Τα προσωπικά και γλωσσικά σας δεδομένα αντιμετωπίζονται εμπιστευτικά και αποθηκεύονται μόνο με έναν τυχαίο αριθμό. Μόνο τα μέλη της ερευνητικής ομάδας έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σας, σε πλήρη συμφωνία με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας.
Η έρευνα
Η συμμετοχή στην παρούσα έρευνα γίνεται διαδικτυακά. Όλα τα μέρη του πειράματος έχουν δημιουργηθεί στην διαδικτυακή πλατφόρμα δημιουργίας ψυχογλωσσολογικών ερευνών Gorilla (https://app.gorilla.sc/admin/home). Για αυτό τον λόγο, τα άτομα που θα συμμετάσχουν θα χρειαστεί να έχουν το δικό τους λάπτοπ ή σταθερό υπολογιστή.
Η έρευνα αποτελείται από 3 μέρη:
1. Το κυρίως πείραμα, το οποίο αποτελείται από ένα Lexical Decision Task, όπου τα άτομα θα βλέπουν από μία λέξη στην οθόνη τους για κάποια δευτερόλεπτα και θα πρέπει να αποφασίσουν αν αυτή η λέξη υπάρχει και είναι γραμμένη στα ελληνικά.
2. Μια σύντομη άσκηση συμπλήρωσης κενών σε ελληνικά και γερμανικά κείμενα (C-tests).
3. Ένα σύντομο ερωτηματολόγιο.
Κριτήρια συμμετοχής:
– Είστε 18-35 ετών.
– Έχετε γεννηθεί και μεγαλώσει στη Γερμανία ή έχετε γεννηθεί στην Ελλάδα και ήρθατε στη Γερμανία πριν γίνετε 11 χρονών.
– Γνωρίζετε πολύ καλά γερμανικά και μπορείτε να διαβάσετε στα ελληνικά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Ως ευχαριστώ για την συμμετοχή σας θα κληρώσουμε δύο κουπόνια Amazon αξίας 25€ το καθένα