Με επιμνημόσυνη δέηση και την καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης, τίμησε τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο η ομογένεια της Νέας Υόρκης στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Flushing, την Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021.
Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, με την υποστήριξη του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Δημοκρατίας που παρείχε φωτογραφικό υλικό για την τουρκική εισβολή.
Στην επιμνημόσυνη ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ο οποίος τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση, τόνισε ότι η σημερινή εκδήλωση γίνεται για να θυμόμαστε τους αδελφούς Κυπρίους, αυτούς που χάθηκαν, είτε γενναία αντιστεκόμενοι στη βίαιη εισβολή, είτε σφαγιαζόμενοι ως άμαχος πληθυσμός. Επεσήμανε δε ότι η θύμηση είναι για να τιμούμε τους αδελφούς μας που πλήρωσαν με το αίμα τους επειδή ήταν Έλληνες, Κύπριοι, Ορθόδοξοι Χριστιανοί.
«Το σύνθημα «Δεν Ξεχνώ» δεν είναι απειλή για κανένα. Δεν είναι ούτε προειδοποίηση για εκδίκηση. Είναι ένα χρέος απέναντι στους νεκρούς μας, δηλαδή στο παρελθόν μας. Είναι και χρέος προς το παρόν μας, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε ξανά τα ίδια λάθη μας. Και είναι ένα χρέος για το μέλλον, για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης, που δεν θα αποτελέσει πηγή νέων προβλημάτων και αναταραχών» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος. Υπενθύμισε επίσης τη συγκυρία της επετείου της εισβολής με την αντίστοιχη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Ακολούθησε η εκδήλωση μνήμης με την προβολή ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τις αγριότητες που διέπραξαν οι Τούρκοι κατά τη διάρκεια της εισβολής.
Στην ομιλία του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης κ. Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου τόνισε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις βοηθούν στη ζωντανή διατήρηση της μνήμης, στην ενίσχυση της ψυχικής μας δύναμης και στην τόνωση της εθνικής μας συνείδησης, ενώ παράλληλα αποτελούν μια διδακτική υπενθύμιση των λαθών που διαπράχθηκαν και οδήγησαν σε εθνική καταστροφή. Πρόσθεσε ότι η παρουσία του στην εκδήλωση παρέχει τη δυνατότητα – πέραν της οφειλόμενης έκφρασης εκτίμησης και ευγνωμοσύνης από την πλευρά της Κυπριακής Πολιτείας προς την ομογένεια της Αμερικής για τους αγώνες της – να μεταφέρει επίσης το μήνυμα ότι, παρά τις οποιεσδήποτε δυσκολίες, η Κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει σταθερά τις προσπάθειες για επίτευξη του εθνικού μας στόχου για τερματισμό της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης και την εξεύρεση λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Κυπριακού λαού και θα τερματίζει τη διαίρεση και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Μια λύση που θα δημιουργεί τις προοπτικές, οι οποίες θα επιτρέπουν στον κάθε πολίτη να ζει σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας αλλά και ειρηνικής συμβίωσης και αλληλοσεβασμού.
Αναφερόμενος στην παρούσα φάση του Κυπριακού προβλήματος, σημείωσε ότι στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών υπάρχουν ορισμένες διατυπώσεις που δεν αντικατοπτρίζουν επαρκώς το μέγεθος και την επικινδυνότητα των τουρκικών προκλήσεων, ενεργειών και δημόσια δηλωμένων προθέσεων. «Αναφέρομαι, πρώτον, στις διατυπώσεις για τη συμφωνημένη βάση λύσης όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και, την οποία αμφισβητεί επιθετικά η τουρκική πλευρά με την απαράδεκτη απαίτησή της για λύση δύο κρατών. Δεύτερον, αναφέρομαι στο ζήτημα των Βαρωσίων και στην αναγγελθείσα πρόθεση του Τούρκου Προέδρου να προβεί σε ανακοινώσεις νέων σοβαρών προκλήσεων, κατά την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, αποφράδα επέτειο της εισβολής του 1974. Η Κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και έχει καταστρώσει σχέδια για αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών, περιλαμβανομένης της δυνατότητας προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ως έπραξε και πέρυσι τον Οκτώβρη όταν ο Τούρκος Πρόεδρος επισκέφθηκε και τότε παράνομα τα Βαρώσια και προέβη σε εξαγγελίες, για τις οποίες το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέδωσε Προεδρική Δήλωση», σημείωσε ο κ. Χατζηχρυσάνθου.
Καταληκτικά ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής κυβέρνησης για την πολύτιμη συμπαράσταση του απόδημου Ελληνισμού που κινητοποιείται σε κάθε φάση του αγώνα για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους. Εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πορεία του Κυπριακού προβλήματος και κάλεσε την ομογένεια να στηρίξει περισσότερο τις προσπάθειες ουσιαστικής προώθησης του θέματος στα κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά κέντρα αποφάσεων. Επεσήμανε ότι η 20η Ιουλίου 1974 αποτελεί την μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της Κύπρου και ότι, 47 χρόνια μετά από την τουρκική εισβολή, όχι μόνο δεν βλέπουμε λύση του Κυπριακού προβλήματος, αλλά επιδείνωσή του, αφού ειδικά τελευταία βλέπουμε κινήσεις για το σταδιακό άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων. Κατέληξε λέγοντας ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να κρατάμε το Κυπριακό στην επικαιρότητα.
Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Philip Christopher επεσήμανε ότι σαν ομογένεια δεσμευθήκαμε σήμερα ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη λύση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι, ως Αμερικανοί πολίτες, γνωρίζουμε ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα κομματικής παράταξης – των Δημοκρατικών ή των Ρεπουμπλικάνων – αλλά πρόβλημα αξιών και ιδανικών. Κατέληξε λέγοντας ότι ευελπιστούμε ότι ο Πρόεδρος Biden που γνωρίζει ιδιαίτερα το Κυπριακό και έχει δώσει το παρών του σε πολλές κινητοποιήσεις μας, θα μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έδωσε στην ομογένεια.
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας αναφέρθηκε στην επιθετική προσπάθεια της Τουρκίας να αλλάξει τα πραγματικά γεγονότα και την ιστορία. Πρόσθεσε ότι 50 σχεδόν χρόνια από τα τραγικά γεγονότα του 1974, αναρωτιέται κανείς, εδώ στην άλλη άκρη της γης – τη γη της ελευθερίας και της δημοκρατίας – πόσες δεκαετίες θα πρέπει άραγε να περάσουν ακόμα, προκειμένου η Τουρκία να πάψει επιτέλους να προκαλεί και να δυναμιτίζει το κλίμα, με τον ανιστόρητο αναθεωρητισμό της και την επιθετικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε ότι η ΕΕ έστειλε σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και, ιδιαίτερα προς την Τουρκία ενόψει της παράνομης επίσκεψης του κ. Ερντογάν στα κατεχόμενα, ότι δεν θα δεχτεί ποτέ λύση δύο κρατών. Κατέληξε λέγοντας ότι θα πρέπει επιτέλους να τεθεί στην άκρη το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων.
Ο Ελληνοκυπριακής καταγωγής πολιτειακός βουλευτής Μιχάλης Ταννούσης σημείωσε πως η δικαιοσύνη στην Κύπρο θα έπρεπε να είναι στο πρώτο πλάνο της πολιτικής μιας χώρας, όπου οι πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί αντιπρόσωποι της οποίας θέτουν την αξία της δικαιοσύνης σε πρώτο πλάνο για μια ευρεία σειρά από κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Νικόλαος Καρακώστας και παρευρέθηκαν ομογενειακοί παράγοντες, μέλη του τύπου και πολλοί ομογενείς.