«Αυτό που δεν δεχόμαστε είναι να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας μέσα από εγκάθετους, μέσα από παρεμβάσεις που όλοι ανεξαίρετα παρακολουθούμε και όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Στον χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια πλάκας με τα ονόματα των πολιτικών καταδίκων του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59, στον χώρο των Κεντρικών Φυλακών στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα αισθήματα χρέους με τα οποία αποδίδεται ο ελάχιστος οφειλόμενος φόρος τιμής στο σύνολο των Πολιτικών Καταδίκων του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955-59, εκφράζοντας την εκτίμηση και την υπερηφάνειά μας για το αξιοθαύμαστο πνεύμα αντίστασης που επέδειξαν, μεταξύ άλλων, στον χώρο των Κεντρικών Φυλακών.
Έναν χώρο, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απόλυτα συνυφασμένο με τον αυταρχικό δεσποτισμό των Βρετανών, τον οποίο οι πολιτικοί κατάδικοι, μέσα από το ψυχικό σθένος που επέδειξαν, μετέτρεψαν σε σύμβολο της εθνικής αξιοπρέπειας, του ηθικού μεγαλείου και της βούλησης του κυπριακού λαού για ελευθερία.
Συνεχίζοντας, ο κος Αναστασιάδης σημείωσε:
«Κάνοντας πράξη τον όρκο που έδωσαν στην Απελευθερωτική Οργάνωση της ΕΟΚΑ, την πατρίδα και τους συναγωνιστές τους, στάθηκαν με γενναιότητα απέναντι στα όποια καταπιεστικά μέτρα των ‘Αγγλων, απαντώντας με ηρωική αντοχή στη βάρβαρη φρικαλεότητα των βασανιστηρίων τους.
Παραμένοντας αλύγιστοι από τη στιγμή της σύλληψης, προδιέγραψαν συνειδητά, χωρίς καμία παρέκκλιση, τη δική τους πορεία. Μια πορεία στην οποία έθεσαν ως σκοπό και μετουσίωσαν σε πράξη της ζωής τους την ελευθερία, τη δικαίωση αλλά και την προκοπή ολόκληρου του λαού της Κύπρου.
Είναι οι δικές τους, οι δικές σας ηρωικές μορφές που μετατράπηκαν σε ακατάλυτα σύμβολα αρετής και ανδρείας, εξυψώνοντας το εθνικό φρόνημα του Κυπριακού Ελληνισμού και εμπνέοντας τον να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι και την τελική δικαίωση και κατάκτηση της ελευθερίας του», δήλωσε, αναφερόμενος στους αγωνιστές του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ.
Και επεσήμανε:
«Τα δικά σας κρατητήρια και οι δικές σας αγχόνες είναι που πρόσθεσαν μια νέα εποποιία στους αγώνες του Ελληνισμού για την κατάκτηση της ελευθερίας και θεμελίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αναντίλεκτα, οι πολιτικοί κατάδικοι του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1955-‘59, ορθώνοντας με τόλμη το ανάστημά τους έναντι των αποικιοκρατών, χάραξαν ανεξίτηλα το δικό τους κεφάλαιο στην Ιστορία του τόπου, καθιστώντας το αναπόσπαστο κομμάτι της κυπριακής Ιστορίας.
Η τοποθέτηση των στηλών με τα ονόματά τους, ως ελάχιστη οφειλή της Πολιτείας, συνιστά την αναγνώριση της σπουδαίας συμβολής τους στην επίτευξη του στόχου της ελευθερίας και της απαλλαγής του τόπου μας από την αγγλική κατοχή.
Από σήμερα, το όνομα της καθεμιάς και του καθενός ξεχωριστά, υπομιμνήσκοντας την αυτοθυσία και αυταπάρνησή τους για την πατρίδα, θα αποτελεί παράδειγμα για τις παρούσες και τις μέλλουσες γενιές.
Θα υπογραμμίζει την υποχρέωση που έχουμε όσον αφορά τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και της αποκατάστασης της ελευθερίας στη μαρτυρική μας Κύπρο.
Στρέφοντας το βλέμμα στις αξίες, τα ιδανικά, τη δράση και τη θυσία όλων όσοι συμμετείχαν στους εκάστοτε αγώνες για την ελευθερία του τόπου μας, αντλούμε δύναμη για τη συνέχιση και καταξίωση του δικού μας αγώνα. Ενός αγώνα ο οποίος, παραμένοντας αδικαίωτος για 47 ολόκληρα χρόνια, επιτάσσει σε εμάς το ελάχιστο προς την πατρίδα χρέος για την επίτευξη μιας λύσης προς όφελος του συνόλου των νόμιμων πολιτών της.
Μίας λύσης, η οποία πριν και πάνω από όλα θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις όποιες εξαρτήσεις, η οποία θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων ανεξαίρετα των νόμιμων κατοίκων αυτού του νησιού.
Μία λύση η οποία, εδραζόμενη στο διεθνές δίκαιο, θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα κατοχυρώνει τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα του κράτους, θα σέβεται απόλυτα τις αρχές και αξίες της ΕΕ, θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουμε ξανά να συμβιώσουμε ειρηνικά και να συνδημιουργήσουμε με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους.
Αυτό που δεν δεχόμαστε είναι να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας μέσα από εγκάθετους, μέσα από παρεμβάσεις που όλοι ανεξαίρετα παρακολουθούμε και όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό.
Αυτό είναι το καθήκον μας απέναντι σε όσους έδωσαν τη ζωή τους, σε όσους φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, αγωνίστηκαν και μας παρέδωσαν μια χώρα απαλλαγμένη από τα δεσμά του αποικισμού, μια χώρα ελεύθερη.
Αυτή είναι η υποχρέωση μας και αυτή την υποχρέωση θα πρέπει να υπηρετήσουμε και αυτό είναι που θέλω να σας βεβαιώσω: θα υπηρετήσω όσο βρίσκομαι στο αξίωμα που με καταξίωσε ο λαός».
Συνάντηση Αναστασιάδη με ΓΓ ΟΗΕ στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα
Ευχαριστίες προς την παραιτηθείσα υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου Έμιλυ Γιολίτη απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση του Συνδέσμου Πολιτικών Κρατουμένων ’55-’59, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει το λεκτικό της επιστολής παραίτησης της κας Γιολίτη, είπε ότι «εγώ θα την ευχαριστήσω για ό,τι πρόσφερε κατά τη διάρκεια της υπουργίας της. Κανένα άλλο σχόλιο».
Κληθείς να πει κατά πόσο θα διορίσει υπουργό Δικαιοσύνης τον νυν Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Κυριάκο Κούσιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «όταν θα υπουργοποιήσω θα γνωρίζετε».
Σε ερώτηση πότε να αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό, είπε ότι «αύριο θα έχω μια μικρή επέμβαση στους σπονδύλους και πιστεύω ότι το αργότερο αρχές της ερχόμενης βδομάδας, προτού αναχωρήσω (για τις Βρυξέλλες) θα γνωρίζετε τα μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κατά τη σημερινή του τηλεδιάσκεψη με ομάδα ηγετών μελών της ΕΕ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε την αντίδραση της ΕΕ αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις της έναντι της Κύπρου, ο Πρόεδρος είπε ότι «μιλάμε για μια υποχρέωση της ΕΕ απέναντι σε ένα κράτος μέλος».
Σε ερώτηση τι θα ζητήσει από τον ΓΓ των ΗΕ να πράξει, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «πρέπει τα πάντα να κινούνται μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων των ΗΕ, των όρων εντολής του ΓΓ. Αυτό που θα του μεταφέρω είναι την ετοιμότητα μας να συμμετάσχουμε σε ένα νέο διάλογο στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, του κοινού ανακοινωθέντος του 2014, των συγκλίσεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση η οποία θα είναι και βιώσιμη και κατά κύριο λόγο λειτουργική και να μην εκφεύγει των αρχών των ΗΕ».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την κοινή διακήρυξη ΕΕ – ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είναι άλλη μια απόδειξη της προσπάθειας της Κυπριακής Δημοκρατίας να μεταφέρει και να δημιουργήσει τέτοιες σχέσεις, μέσα από την εξωτερική πολιτική, που το Κυπριακό να απασχολεί την ΕΕ, να θεωρείται ως πρόβλημα και για την ΕΕ και για τις ΗΠΑ, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της τουρκικής συμπεριφοράς και αδιαλλαξίας».