Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, o Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) και η Παγκόσμια Τράπεζα διοργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο: Δράσεις αντί για Λόγια για την Γαλάζια Οικονομία στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου| Actions rather than words for the Blue Economy in the Black Sea Region, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Ιουνίου, από τις 15.00 έως τις 16.15.
Οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας το σχέδιο ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου – Άμεσες επιπτώσεις στη ναυτιλία, το εμπόριο και την βιώσιμη ανάπτυξη στη περιοχή.
Στο μαύρο διαμάντι για την παγκόσμια οικονομία και σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να αναδειχθεί η ευρύτερη περιοχή Εύξεινου Πόντου, ιστορικά σημαντικής γεωγραφικής σημασίας. Κι ενώ η περιοχή αυτή θα μπορούσε να ήταν πλέον ανεπτυγμένη οικονομικά, οι λαοί του Εύξεινου Πόντου ασφαλώς δικαιούνται ένα καλύτερο μέλλον, με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, με αναβαθμισμένο περιβάλλον και ισχυρότερη γεωπολιτική θέση. Η ανάπτυξη αυτή μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί με την υλοποίηση περισσότερων δράσεων Γαλάζιας Οικονομίας στη περιοχή, με την βοήθεια διεθνών οικονομικών και αναπτυξιακών παραγόντων και την εμπλοκή κρατικών και ιδιωτικών κεφαλαίων.
Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα της διαδικτυακής συζήτησης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2021, με θέμα “Πράξεις παρά λόγια για τη Γαλάζια Οικονομία στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου”. Η ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση διοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) και την Παγκόσμια Τράπεζα. Διακεκριμένοι ομιλητές ανέδειξαν και ανέλυσαν σε βάθος τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για την ανάπτυξη του Ευξείνου Πόντου και τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρέσβης ε.τ. και Γενικός Γραμματέας του ΟΣΕΠ, κ. Μιχαήλ Β. Χριστίδης, ο διευθυντής για τη βιώσιμη Ανάπτυξη Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της Παγκόσμιας Τράπεζας, κ. Steven Schonberger, η πρόεδρος του ΔΙΚΤΙΟ και πρώην ευρωβουλευτής, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας κ. Teodor Melescanu. Εξαίρετος συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Σπύρος Κουβέλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Από τη συζήτηση προέκυψε το τρίπτυχο των δράσεων για την επιτυχή οικονομική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, το οποίο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, καινοτομία και εκπαίδευση. Η βιώσιμη ανάπτυξη και οι προσπάθειες περιβαλλοντικής αναβάθμισης του Εύξεινου Πόντου απαιτούν μεταρρυθμίσεις. Με τη σειρά της, η ανάπτυξη απαιτεί χρηματοδότηση. Η καινοτομία αποτελεί καταλύτη αλλαγών, αλλά τίποτα δεν είναι εφικτό χωρίς να δοθεί έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα. Επομένως, απαιτείται αλλαγή κουλτούρας και αναβάθμιση της εκπαίδευσης.
Η επιτυχία των δράσεων απαιτεί συντονισμένες και ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Ήδη, ο ΟΣΕΠ με την Παγκόσμια Τράπεζα υλοποιούν πρόγραμμα προώθησης δράσεων Γαλάζιας Οικονομίας στις παράκτιες χώρες-μέλη του Οργανισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν κι άλλοι διεθνείς οργανισμοί, αλλά και συνεργασίες μεταξύ χωρών και του ιδιωτικού τομέα. Οι συνεργασίες αυτές μπορούν να αναδείξουν τη δυναμική επιμέρους κλάδων της οικονομίας, όπως της ναυτιλίας, του τουρισμού, της αγροτικής παραγωγής και του εμπορίου. Οι δράσεις αυτές θα αναδείξουν την γεωπολιτική και στρατιωτική ισχύ του Ευξείνου Πόντου, μετουσιώνοντας την περιοχή και σε παράγοντα σταθερότητας.
Δείτε το video εδώ