Γ. Πατούλης: «Έχουμε την υποχρέωση να παλέψουμε για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας. Είναι ο μόνος τρόπος να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους χιλιάδες νεκρούς, αλλά και να αποφύγουμε ανάλογες κτηνωδίες στο μέλλον»
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε σήμερα Κυριακή 23 Μαΐου, η Περιφέρεια Αττικής με αφορμή την Επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Ειδικότερα, το πρωί τελέσθηκε παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών για τα 353.000 θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων από το τουρκικό κράτος.
Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής μαζί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, τον βουλευτή Θ. Ρουσόπουλο ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο και τον Εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Επίσκοπο Ευρίπου κ. Χρυσόστομο.
Μετά το πέρας της δέησης ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, παρουσία της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
Με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Σήμερα τιμάμε τα 353.000 αθώα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ένα από τα πιο φρικώδη εγκλήματα της σύγχρονης ιστορίας. Αν και έχουν περάσει 102 χρόνια, οι δράστες αυτού του εγκλήματος δεν έχουν ακόμα διδαχθεί τίποτα από την ιστορία. Ως Έλληνες, αλλά και ως ελεύθεροι άνθρωποι, πολίτες του δημοκρατικού κόσμου, έχουμε την υποχρέωση να παλέψουμε για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας. Είναι ο μόνος τρόπος να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους χιλιάδες νεκρούς, αλλά και να αποφύγουμε ανάλογες κτηνωδίες στο μέλλον».
Δήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στην Επιμνημόσυνη Δέηση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών. Στη συνέχεια, αφού κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, έκανε την ακόλουθη δήλωση :
«Με οδύνη τιμάμε τη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού, που εξοντώθηκαν με απάνθρωπο τρόπο πριν από έναν αιώνα.
Η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στον ιερό σκοπό της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας. H παγκόσμια κοινότητα οφείλει να διατηρήσει την ιστορική μνήμη ζωντανή, διασφαλίζοντας έμπρακτα τον σεβασμό του ύψιστου δικαιώματος στη ζωή και της ανεκτικότητας σε κάθε εθνική, θρησκευτική ή άλλη ταυτότητα.
Η απερίφραστη καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι πράξη με βαθιά πολιτική και ανθρώπινη αξία και λειτουργεί αποτρεπτικά στο μέλλον.»