O δημοσιογράφος Αθανάσιος ΄Ελλις συνομίλησε με την Πρωθυπουργό της Σερβίας κα. Ana Brnabic, στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
H κα. Brnabic που ολοκλήρωσε την συνάντησή της με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Αθήνα λίγο πριν την παρουσία της στο Φόρουμ των Δελφών, αναφέρθηκε σε όσα συζήτησαν οι δύο ηγέτες. Ελλάδα και Σερβία προχώρησαν σε συμφωνία, με εφαρμογή από τις 14 Μαΐου, για την αμοιβαία αναγνώριση των ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού των δύο χωρών, διαδικασία που θα διευκολύνει τα ταξίδια στην καλοκαιρινή περίοδο. Επίσης έθεσαν τις βάσεις για μία νέα συνάντηση-που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα- μεταξύ των αρμόδιων υπουργών για την άρση του roaming στις χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας.
«Αυτά τα δύο πράγματα που συμφωνήσαμε θα διευκολύνουν τους Σέρβους να επισκεφτούν τη χώρα σας που τόσο αγαπούν και προτιμούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές», είπε η Πρωθυπουργός της Σερβίας.
Σε πολιτικό επίπεδο συζήτησαν τα θέματα που θα τεθούν στην 4η κατά σειρά συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο, για την «Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας» που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες. Με μία καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο στο Βελιγράδι, διαβεβαίωσε η κα Brnabic.
Επίσης, με την ευκαιρία της συνάντησής της με τον Έλληνα ομόλογό της, η κα Brnabic ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την υποστήριξή του στην ενταξιακή πολιτική των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, κάτι που για την Σερβία είναι προϋπόθεση για την μακροχρόνια ευημερία και ειρήνη.
Σε οικονομικό επίπεδο συνομίλησαν οι δύο ηγέτες για την σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά-Βουδαπέστη αλλά και για την σύνδεση της Σερβίας στον αγωγό αερίου στην Αλεξανδρούπολη (οι εργασίες για τον αγωγό ξεκινούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο).
Αναφερόμενη στην “Συμφωνία των Πρεσπών”, είπε ότι είναι μια πολύ καλή συμφωνία που φέρνει την Β.Μακεδονία πιο κοντά στην ευρωπαϊκή της ένταξη και είπε ότι «η Σερβία δεν μπορεί να έχει ευημερία αν δεν υπάρχει ευημερία στην υπόλοιπη περιοχή». Μάλιστα τόνισε ότι θα ήθελε το παράδειγμα των δύο χωρών, ότι με τον διάλογο και την διπλωματία μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορές, να αποτελέσει βάση για τον διάλογο που επιθυμεί η Σερβία με το Κόσοβο.
Στην προσπάθεια αυτή είναι σύμμαχος η ΕΕ και ευελπιστεί ότι σύντομα θα οριστεί νέα ημερομηνία συνάντησης των δύο πλευρών, με πρωτοβουλία του Τζοζέπ Μπορέλ.