Η είδηση του θανάτου του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ της Βρετανίας, πρωταγωνιστεί τα τελευταία 24ωρα στα βρετανικά ΜΜΕ και όχι μόνο, με site να κάνουν μακροσκελή αφιερώματα στην περιπετειώδη και «γεμάτη» εμπειρίες ζωή του.
Η κυριακάτικη βρετανική εφημερίδα Mail on Sunday έφερε εχθές στο φως ένα έγγραφο που «μάζευε σκόνη για σχεδόν έναν αιώνα» σε ένα δημοτικό αρχείο, κοντά στην κερκυραϊκή βίλα όπου είχε γεννηθεί ο Πρίγκιπας Φίλιππος το 1921. Το έγγραφο είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα από έναν ιερέα ονόματι Σπυρίδων Τρύφωνα και περιγράφει πώς ο Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας, πατέρας του Φιλίππου, παρουσίασε το αγόρι στον κληρικό. Στο πιστοποιητικό αναφέρεται πως το βρέφος γεννήθηκε στις 10 π.μ. στις 28 Μαΐου του 1921.
Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί η Daily Mail, ο Φίλιππος γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1921, όμως η γέννησή του καταγράφηκε με βάση το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο που χρησιμοποιούνταν ακόμη τότε στην Ελλάδα.
Στο πιστοποιητικό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι μητέρα του βρέφους είναι η πριγκίπισσα Αλίκη, της οποίας ο πατέρας, ο πρίγκιπας Λουδοβίκος του Μπάττενμπεργκ, γεννήθηκε στο ανάκτορο του Ουίντσορ. Επισημαίνετα επίσης ότι κατά τη βάφτιση του μωρού στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, του δόθηκε επίσημα το όνομα «Φίλιππος» «από τους αναδόχους, την Α. Μ. Βασίλισσαν Μητέραν Όλγα» την οποία εκπροσώπησε στην τελετή η πριγκίπισσα Όλγα, και «από τον Δήμο Κερκυραίων» που εκπροσωπήθηκε στην τελετή από δύο τοπικούς αξιωματούχους.
Η εγγονή του Στυλιανού Μανιαρίζη, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τη Κέρκυρας και ένας εκ των αξιωματούχων που είχαν παρευρεθεί στην βάφτιση του Φιλίππου στην πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, μίλησε στην εφημερίδα για την περηφάνια που αντλούσε η οικογένειά της από το γεγονός ότι ένα μέλος της ήταν παρών σε αυτήν τη σημαντική στιγμή της ζωής μιας ιστορικής φιγούρας. «Ήταν μεγάλη τιμή για τον παπού μου να είναι ένας από τους νονούς του πρίγκιπα Φίλιππου» δήλωσε η 70χρονη σήμερα Βασιλική Μανιαρίζη, που είναι φαρμακοποιός στο νησί. Και συμπληρώνει: «Παρόλο που δεν τον γνώρισα ποτέ, ο πατέρας μου μού είχε αφηγηθεί πολλές φορές την ιστορία της βάφτισης. Είμαι περήφανη για τον παππού μου».
«Με την ξεφλουδισμένη μπογιά του και την ταλαιπωρημένη από τον χρόνο πρόσοψή του, το μεγαλείο του Μον Ρεπό έχει ξεθωριάσει μέσα στον περασμένο αιώνα, παρόλο που τα κομψά δωμάτια στο ισόγειο, που πλέον στεγάζουν ένα μουσείο, δίνουν μια γεύση από το βασιλικό παρελθόν του. Το μόνο ορατό σημάδι της σχέσης με τον Φίλιππο είναι μια μπλε και κόκκινη πλάκα γραμμένη στα ελληνικά και τα αγγλικά, δίπλα στην πόλη της εισόδου», γράφει η Daily Mail.
Tην Παρασκευή, ένα μπουκέτο με έξι λευκά τριαντάφυλλα είχε τοποθετηθεί διπλα στην πύλη, με μια κάρτα που έγραφε «Αναπαύσουν εν ειρήνη πρίγκιπα Φίλιππε, Δούκα του Εδιμβούργου». Οι Λιν και Βίβιαν Τσερτς, δύο από τους 6.000 Βρετανούς που ζουν στο νησί, επισκέφθηκαν το σημείο για να αφήσουν λουλούδια και να αποτίσουν φόρο τιμής στον άνδρα «που παρέμεινε σαν βράχος στο πλευρό της Ελισάβετ σε όλη της τη ζωή».
Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα, Daily Mail, Mail on Sunday