Διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο: «Γλώσσα, Λογοτεχνία και η Δημιουργία ενός ΄Εθνους», στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Σουηδία σε συνεργασία με το Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Lund, το μοναδικό, πλέον, Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών σε όλες τις Βόρειες Χώρες.
Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η νεοελληνίστρια και πρώην καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, κυρία Μέμη Μελισσαράτου-Mattsson.
Η ομιλία της είχε θεματική που εντασσόταν επιπλέον και στο ευρύτερο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς επεδίωξε να παρουσιάσει το Γλωσσικό Ζήτημα, όπως αναδύθηκε μέσα στο περιβάλλον του Ελληνικού Διαφωτισμού, το 18ο και 19ο αιώνα, και τη διασύνδεσή του με τις ιδέες της Ελληνικής Επανάστασης και τη δημιουργία ενός κυρίαρχου Ελληνικού κράτους.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ομιλίας-χαιρετισμού του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας & Αποδήμου Ελληνισμού, Ιωάννη Χρυσουλάκη, σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Σουηδία, Ανδρέας Φρυγανάς και ο Δρ. Βασίλειος Σαμπατακάκης, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών και Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο ομώνυμο Κέντρο στο Πανεπιστήμιο Lund, ο οποίος συντόνισε και τη συζήτηση.
Στο μήνυμά του ο κ. Χρυσουλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Η ελληνική είναι η κοινή γλώσσα για όλους τους ΄Ελληνες και τις Ελληνίδες, όπου και αν βρίσκονται στον κόσμο. Είναι ο φορέας του Ελληνικού, του Ευρωπαϊκού και του Δυτικού πολιτισμού μέσα από τις επιστήμες και τις τέχνες. Είναι οι λέξεις και οι έννοιες, που από τα αρχαία ελληνικά εμποτίζουν τόσες άλλες γλώσσες του πλανήτη». Και προσέθεσε: «Μα, πάνω και πέρα απ΄όλα είναι το κοινό σημείο που ενώνει όλους εμάς στο σήμερα με το χθες της ελληνικότητάς μας ανά τους αιώνες, τους ΄Ελληνες της Ελλάδας, τους ΄Ελληνες της Ομογένειας, τους φίλους της ελληνικής γλώσσας».