Die Welt: Θερμό επεισόδιο ζήτησε ο Ερντογάν από τους στρατηγούς του
«Εάν εναπόκειτο στον Τούρκο πρόεδρο, το ναυτικό του θα είχε βυθίσει ελληνικό πλοίο εδώ και καιρό. Αυτό ακριβώς απαιτούσε από τους στρατηγούς του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου πριν από λίγες ημέρες. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται πρωτίστως για το φυσικό αέριο. Η εθνικιστική του ρητορικής ακολουθεί έναν εντελώς διαφορετικό υπολογισμό».
Αυτό αναφέρει ο ανταποκριτής στην Κωνσταντινούπολη της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται στρατιωτικούς κύκλους της γειτονικής χώρας, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε μία τέτοια ενέργεια από τους στρατηγούς.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Ερντογάν ζήτησε η βύθιση να λάβει χώρα κατά τρόπο που να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες, Στη συνέχεια, όταν αρνήθηκαν οι στρατηγοί, έπεσε στο τραπέζι και η πρόταση κατάρριψης ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους, κάτι το οποίο επίσης απέρριψαν.
Από το δημοσίευμα προκύπτει ότι η ιδέα ήταν να προκληθεί ένα θερμό επεισόδιο, χωρίς όμως να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Αυτά τα σχέδια τα απέρριψαν οι Τούρκοι στρατηγοί, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Die Welt, διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να είχαμε ένα θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Απειλών… συνέχεια από τον Ερντογάν
Την Τρίτη, σε ομιλία του ενώπιον των δικαστών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας ενώ έστρεψε τα «βέλη» του και κατά της Γαλλίας.
«Είναι αστείο να βλέπεις μια χώρα που πνίγεται σε μια κουταλιά νερό να θέλει να πλήξει την Τουρκία στη διεθνή αρένα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, βάζοντας στο «στόχαστρο» τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «η προσπάθεια κάποιων να εμποδίσουν την Τουρκία να πάρει το μερίδιό της από τα πλούτη της Μεσόγειου, που είναι δικαίωμα κάθε χώρας που βρέχεται από αυτήν, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγχρονης αποικιοκρατίας».
«Τα λόγια που ακούγονται από πολιτικούς και διπλωμάτες δεν μπορούν να συγκαλύψουν τις βαρβαρότητες χωρών που πιστεύουν ότι είναι σπουδαίες, δυνατές, πλούσιες και ανίκητες».
Καλλιεργούν κλίμα στρατιωτικής επέμβασης
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ συνεχίζουν τις απεγνωσμένες προσπάθειες δημιουργίας κλίματος στρατιωτικής επέμβασης σε ελληνικά νησιά, βάζοντας μάλιστα στο επίκεντρο το Καστελόριζο.
Η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» υποστηρίζει πως η μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού από την Ελλάδα στο Καστελόριζο αποτελεί παράβαση των διεθνών συνθηκών και δίνει στην Τουρκία δικαίωμα επέμβασης.
Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται πως βρίσκεται και ο βετεράνος πολιτικός
Χουσαμετίν Τζιντορούκ, πρώην πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος ανέφερε, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ότι στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα δίνει στην Τουρκία το δικαίωμα να προχωρήσει σε κατάληψη.
Μπαχτσελί: Εδαφικές διεκδικήσεις στα Δωδεκάνησα
Στην ίδια «γραμμή» και οι δηλώσεις του στενού πολιτικού συμμάχου του προέδρου Ερντογάν και ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής δράσης των «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσελί:
«Επείγουσα απαίτηση του έθνους μας είναι η επανεξέταση του καθεστώτος του Αιγαίου, η αλλαγή του και εξισορρόπησή του με τρόπο δίκαιο, ίσο και κυρίαρχο. Η επανεξέταση από νομικής άποψης των Δωδεκανήσων, λαμβάνοντας υπ’ όψη τα γεωγραφικά, πολιτικά και άλλα χαρακτηριστικά τους, θα δώσει πνοή στις ελπίδες στο Αιγαίο για ειρήνη και σταθερότητα και θα αποκαταστήσει, έστω και μερικώς, την αδικία εις βάρος της χώρας μας».
Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Κομισιόν προειδοποιούν την Τουρκία
Εν μέσω αυξανόμενων και συνεχιζόμενων προκλήσεων και ρητορικής από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλαν εκ νέου ξεκάθαρα μηνύματα στη γείτονα χώρα, εκφράζοντας αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο και καλώντας σε αποκλιμάκωση της κατάστασης και επιστροφή όλων των μερών σε διάλογο.
Πιο συγκεκριμένα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε την Τρίτη σε νέα καταδίκη των τουρκικών ερευνών, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.
Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψουν όλα τα μέρη στο τραπέζι του διαλόγου και για αυτό ακριβώς τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος.
Νωρίτερα, ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης στην Κύπρο και την Ελλάδα έστειλε στην Τουρκία η ΕΕ, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, αρμόδιο για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο να υπογραμμίζει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες εάν δεν υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας.
«Τo μήνυμα της ΕΕ ήταν ξεκάθαρο όσον αφορά στην αλληλεγγύη στην Κύπρο και την Ελλάδα και ήταν ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά σε αυτά που περιμένουμε από την Τουρκία για να υπάρξει αποκλιμάκωση», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Στάνο και συνέχισε:
«Οι υπουργοί ήταν επίσης πολύ ξεκάθαροι για τα χρονοδιαγράμματα, μέχρι πότε αναμένουμε την αλλαγή συμπεριφοράς (της Τουρκίας) όπως επίσης ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες εάν δεν υπάρξει αλλαγή σε αυτή τη συμπεριφορά η οποία συμβάλλει στην κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Το μήνυμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο, τα χρονοδιαγράμματα είναι ξεκάθαρα και επίσης τα μέτρα είναι ξεκάθαρα και ελπίζουμε ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη από τους Τούρκους εταίρους και φίλους και να αρχίσουν να λειτουργούν αναλόγως ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσουμε προς τον εναλλακτικό δρόμο των περιοριστικών μέτρων», κατέληξε ο ίδιος.
Άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων στην Κύπρο
Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε σήμερα τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται στο πλαίσιο του γνωστού Νόμου «EastMed Act» και θα έχει μερικό χαρακτήρα, καθώς η απαγόρευση για την πώληση όπλων που έχουν φονικό χαρακτήρα (lethal weapon) θα παραμείνει σε ισχύ.
Η άρση του εμπάργκο αφορά το δημοσιονομικό έτος 2020-2021 και θα έχει τη δυνατότητα να ανανεωθεί.
Όπως εξήγησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αμερικανική διπλωματία κινείται στη γραμμή πράττοντας και βλέποντας και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν κάνει απότομες αλλαγές αλλά προχώρα βήμα-βήμα σε προσεκτικές κινήσεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να διευκρινίσει, ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συνδέεται με την Ελλάδα, την Τουρκία και το Αιγαίο, αλλά έχει να κάνει με την στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας με την Κύπρο, η οποία, όπως σημείωσε, θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για την ίδια την περιοχή όσο και για τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ.
Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαιρέτισε την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων σε ό,τι αφορά μη φονικούς εξοπλισμούς, χαρακτηρίζοντάς την μια θετική εξέλιξη που ενισχύει περαιτέρω τη διμερή σχέση ασφάλειας μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ.
Ο κ. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mάικ Πομπέο, κατόπιν πρωτοβουλίας της αμερικανικής πλευράς.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο άντρες προέβησαν σε λεπτομερή ανασκόπηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, των κινδύνων για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή ως αποτέλεσμα των προκλήσεων της Τουρκίας, με σαφή την τοποθέτηση του κ. Πομπέο ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας και την επιτακτική ανάγκη προσήλωσης στον διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία και εδραίωση συνθηκών σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.
Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Κύπρου Κυριάκου Κούσιου, ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις απειλές της καθόσον αφορά το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε την ανάγκη αποστολής σαφών μηνυμάτων προς την τουρκική πλευρά προς αποτροπή της υλοποίησης των παράνομων σχεδιασμών της που όχι μόνο αντιβαίνουν στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, αλλά περαιτέρω δημιουργούν δυσκολίες στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών.
Στο πλαίσιο της συνομιλίας, ο κ. Πομπέο ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο που επιβλήθηκε στην Κύπρο το 1987, καθόσον αφορά μη φονικούς εξοπλισμούς (non-lethal).
Η εν λόγω εξέλιξη, ως κοινή διαπίστωση, συνιστά αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή καθώς και ένδειξη της σημασίας που αποδίδεται από τις δύο χώρες στην ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας. Αυτό άλλωστε πιστοποιείται και από την πρόοδο που σημειώνεται στα εν λόγω θέματα μετά την υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας-ΗΠΑ στις 6 Νοεμβρίου 2018 από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Γουές Μίτσιελ.
Ο κ. Πομπέο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τέλος, και οι δύο επιβεβαίωσαν την ιδιαίτερα ικανοποιητική πορεία ευρύτερα των σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ και επαναβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την άρση εμπάργκο
Η απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς τους Ελληνοκύπριους, δηλητηριάζει τις ελπίδες για ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι ασύμβατη με το πνεύμα της συμμαχίας, ανέφερε αργά σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση: «Η σημερινή απόφαση των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης αγνοεί την ισότητα και την ισορροπία μεταξύ των δύο λαών στο νησί. Είναι βέβαιο ότι αυτή η απόφαση θα πλήξει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι σε μια περίοδο εν εξελίξει προσπαθειών για μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ΗΠΑ λαμβάνουν μια τέτοια απόφαση που είναι ασύμβατη με το πνεύμα της συμμαχίας.
«Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους και να υποστηρίξουν τις υπάρχουσες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», συμπληρώνει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση:
«Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα για την Κύπρο, θα λάβει αποφασιστικά τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων σύμφωνα με τη νομική και ιστορική ευθύνη της».
Συνεχείς προκλήσεις από την Άγκυρα
Των δηλώσεων του εκπροσώπου της Κομισιόν είχαν προηγηθεί νέες τουρκικές προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας αλλά και «πυρά» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Γαλλίας.
«Είναι αστείο να βλέπεις μια χώρα που πνίγεται σε μια κουταλιά νερό να θέλει να πλήξει την Τουρκία στη διεθνή αρένα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, βάζοντας στο «στόχαστρο» τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «η προσπάθεια κάποιων να εμποδίσουν την Τουρκία να πάρει το μερίδιό της από τα πλούτη της Μεσογείου, που είναι δικαίωμα κάθε χώρας που βρέχεται από αυτήν, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγχρονης αποικιοκρατίας».
«Τα λόγια που ακούγονται από πολιτικούς και διπλωμάτες δεν μπορούν να συγκαλύψουν τις βαρβαρότητες χωρών που πιστεύουν ότι είναι σπουδαίες, δυνατές, πλούσιες και ανίκητες».
Τσαβούσογλου: Εάν η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο, τότε είμαστε κι εμείς
Ταυτόχρονα με τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαμηνύει ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Ελλάδα.
«Εάν η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην επίλυση των ζητημάτων μέσω του διαλόγου τότε είναι και η Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Παράλληλα, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου με τον Αλγερινό ομόλογό του, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που προσπαθεί να προκαλέσει την Τουρκία υιοθετώντας εχθρική συμπεριφορά.
Επιπλέον, κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα λέγοντας: «Είπαν πως είναι αλλαγή δυνάμεων στο Καστελόριζο. Η Ελλάδα στα νησιά αυτά, μπορεί να έχει δυνάμεις για εσωτερική ασφάλεια. Κι αυτό έχει ένα όριο. Στην πραγματικότητα όμως το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, αφού πήρε και την υποστήριξη της Ε.Ε κάνει προκλητικά βήματα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Εμείς και στις δηλώσεις μας έχουμε πει, δεν παραβιάζουμε το δίκαιο κανενός όμως δεν επιτρέπουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματά μας. Τέτοια βήματα θα προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα. H Eλλάδα δεν προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα αλλά θέλει να μας προκαλέσει. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το τέλος αυτής της προσπάθειας να μας προκαλέσει. Κι από αυτό θα πάει ζημιά η Ελλάδα».