Της Ελευθερίας Πιτσικάκη
Ο δρόμος για ένα φυσιολογικό ΔΜΣ είναι μακρύς και τα εμπόδια πολλά και υπάρχουν κάποια πράγματα που πιθανόν να μην ξέρετε.
Όταν έχετε αποφασίσει να χάσετε κιλά, όλοι σας λένε ότι θα είναι εύκολο αρκεί να κόψετε το βραδινό. Δεν είναι όλα τόσο απλά, αν είστε παχύσαρκος, ο δρόμος για ένα φυσιολογικό ΔΜΣ (=Δείκτης Μάζας Σώματος. ΔΜΣ=Β/Υ2) είναι μακρύς και τα εμπόδια πολλά και υπάρχουν κάποια πράγματα που πιθανόν να μην ξέρετε.
Κάντε μικρές αλλαγές για τη μεγάλη αλλαγή
Πιστεύετε ότι θα πρέπει να αλλάξετε μόνιμα διάφορες πτυχές της ζωής σας για να χάσετε βάρος. Σας ζητείται να κάνετε αλλαγές σε αυτά που τρώτε, πώς τρώτε, στην κοινωνική σας συμπεριφορά και τη σωματική σας δραστηριότητα. Ναι, πρέπει να τα αλλάξετε, αλλά λίγο-λίγο κάθε φορά.
Θα οπισθοδρομήσετε
Δεν θα γίνουν όλα όπως φαίνονται στις διαφημίσεις. Ακόμα και αν κάνετε τα πάντα όπως πρέπει, θα αντιμετωπίσετε ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα στο δρόμο προς ένα καλοσχηματισμένο σώμα. Για την επιτυχή απώλεια βάρους, πρέπει να ξεπεράσετε τα εμπόδια και να μην τα αφήσετε να έχουν μακροπρόθεσμα αντίκτυπο στις προσπάθειές σας.
Όλες οι δίαιτες αποτυχαίνουν
“Η δίαιτα” δεν είναι ποτέ λύση και αποτελεί απλώς μια προσωρινή στρατηγική για την απώλεια βάρους. Όσο πιο αυστηρά την επιχειρείτε, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να αποτύχετε. Ακόμα και αν υπάρξει αλλαγή, θα υπάρξει μια τάση να ανακτήσετε, τουλάχιστον κάποιο μέρος, του χαμένου βάρους μετά από κάποιο καιρό.
Είναι μια ατελείωτη διαδικασία
Η απώλεια βάρους είναι ένα ταξίδι με καθορισμένη αρχή αλλά χωρίς τέλος. Πρέπει να είστε πιστοί σε αυτό για να χάσετε κιλά και να αποτρέψετε τον εαυτό σας από το να τα ξαναπάρει. Αν θέλετε μια πιο λεπτή εκδοχή του εαυτού σας, βεβαιωθείτε ότι δεν θα επιστρέψετε στις παλιές συνήθειες και συμπεριφορές μετά από λίγα χρόνια.
Μπορεί να δοκιμάσει τις σχέσεις σας
Η απώλεια βάρους μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πιο ελκυστικοί, να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας και να κάνετε πολλά άλλα υπέροχα πράγματα. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία των σχέσεών σας. Η αλλαγή του σώματός σας απαιτεί χρόνο και ο σύντροφός σας μπορεί να πιστεύει ότι αδιαφορείτε για τη σχέση σας. Αν επικοινωνείτε, θα καταλάβει και θα σας υποστηρίξει.
Για ποιο λόγο δεν έχει κανένα νόημα να ζυγίζεσαι καθημερινά
Τρία σημαντικά πράγματα που θα μάθεις εδώ για να διώξεις οριστικά το άγχος των κιλών σου από τη ζωή σου.
Είσαι δεν είσαι παχουλός, είσαι δεν είσαι στον όγκο, ανεβαίνεις συχνά στη ζυγαριά για να επιβεβαιώσεις τα καλά ή τα άσχημα νέα της δίαιτάς σου. Και δεν κάνεις άσχημα. Όμως το πραγματικό πρόβλημα δεν ξεκινά από τον αριθμό που θα δείξει η ζυγαριά, αλλά από το γεγονός ότι μπορεί να πάθεις εμμονή με το ζύγισμά σου. Ναι, η ζυγαριά είναι κακό πράγμα. Και, τα μοντέλα, οι αθλητές της σωματικής διάπλασης, όπως και οι άντρες που βρίσκονται διαρκώς σε δίαιτα, είναι εθισμένοι στις ζυγαριές τους.
Τώρα, μάλιστα που κυκλοφορούν και εξελιγμένες ηλεκτρονικές ζυγαριές, οι οποίες προσφέρουν και ένα πλήθος μετρήσεων εκτός του βάρους (δείκτης μάζας σώματος, καρδιακοί παλμοί, τι καιρό θα κάνει το Σαββατοκύριακο κλπ.), το καθημερινό ζύγισμα γίνεται μανία. Είναι όμως καλός οδηγός για την διατήρηση των κιλών σου; Ή πρόκειται για ένα ακόμη φορτίο άγχους που βάζεις στο κεφάλι σου;
Άκου, λοιπόν τι απαντούν οι ειδικοί.
Το βάρος σου πάντα κυμαίνεται
«Φαγητό, ποτό, ούρηση, αφόδευση, ιδρώτας μετά από άσκηση μπορούν να μεταβάλλουν το συνολικό βάρος τους σώματος από μισό έως και ένα κιλό», λέει η διαιτολόγος Rene Ficek. «Επίσης, ένα μεγάλο γεύμα ή μια διατροφή υψηλή σε αλάτι προκαλούν πρόσκαιρη αύξηση βάρους και κατακράτηση υγρών. Τέτοιες διακυμάνσεις είναι απολύτως φυσιολογικές. Το σωστό είναι να ζυγίζεσαι την ίδια ώρα κάθε μέρα, κατά προτίμηση το πρωί και αφού έχεις ουρήσει».
Το συνεχές ζύγισμα είναι ψυχαναγκασμός
Η προσπάθεια κάποιων ανθρώπων να ανακαλύψουν στη ζυγαριά πόσα γραμμάρια έπεσαν έπειτα από μια προπόνηση ή, το αντίθετο, πόσα κιλά πήραν μετά από ένα λουκούλειο γεύμα, γίνεται εμμονή με άσχημες ψυχολογικές προεκτάσεις. «Στα γυμναστήρια όπου προπονούνται αθλητές bodybuilding ή πυγμαχίας κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, θα δεις πολλούς τέτοιους ψυχαναγκαστικούς τύπους», λέει η Ficek. «Ωστόσο, αυτοί οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να ζουν έτσι. Μερικά γραμμάρια σωματικού βάρους πάνω ή κάτω, παίζουν σημαντικό ρόλο στην καριέρα τους. Όμως εσύ δεν ανήκεις σ’ αυτή την κατηγορία, υποθέτω. Αν επιτρέψεις στη ζυγαριά να ελέγχει το τι τρως και πόσο κιλά κόπρανα άφησες στην τουαλέτα, τότε έχεις περάσει στο στάδιο της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής».
Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Όμως η αλήθεια δεν βρίσκεται στο ζύγισμα
Η απώλεια ή η διατήρηση βάρους είναι ένας μακρύς δρόμος, που βασίζεται στην αλλαγή του τρόπου ζωής σου. Και η επιτυχία μετράται με το αν έχεις τηρήσει τις δεσμεύσεις σου. «Το ζύγισμα του σωματικού βάρους μια φορά το μήνα είναι ο κανόνας και, ιδανικά, την ίδια ώρα κάθε φορά», συμβουλεύει ο Daniel Nyiri, καθηγητής φυσικής αγωγής και ιδιοκτήτης της διεθνούς αλυσίδας γυμναστηρίων 4U-Fitness. «Ναι, οι αριθμοί λένε την αλήθεια -η ζυγαριά, η λιπομέτρηση, ο ΔΜΣ- και όντως αποτελούν ένα ισχυρό κίνητρο για να μπεις και να μείνεις σε έναν καλό δρόμο απώλειας λίπους. Αλλά αν είσαι από εκείνους που επιτρέπουν στους αριθμούς να καθορίζουν τη χαρά ή τη στεναχώρια τους, τότε πέτα τη ζυγαριά στα σκουπίδια», τονίζει ο Nyiri.