Ημερίδα με θέμα την παιδική κακοποίηση διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω της Αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, στις 9.00 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας (26ης Οκτωβρίου 64, Θεσσαλονίκη – Νέο Συνεδριακό Κέντρο ΠΚΜ).
Την πρωτοβουλία για την οργάνωση της ημερίδας ανέλαβαν η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας, στο πλαίσιο του θεσμού του κοινωνικού συμβούλου.
«Η Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς στηρίζει τις πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο τη συνεργασία, την ανταλλαγή καλών πρακτικών, την αφύπνιση και την ενεργοποίηση της κοινωνίας σχετικά με την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης. Με τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναλαμβάνουμε πολιτικές, υπεύθυνα και συντονισμένα, έχοντας ως κεντρικό στόχο το συμφέρον και την προστασία του παιδιού», αναφέρει σε σχετική δήλωσή της η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα – Μαρία Δερμεντζοπούλου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 29 Μαΐου 2024
Κτίριο συνεδριάσεων Περιφέρειας 26ης Οκτωβρίου 64, Τ.Κ. 54627
Άνοιγμα Ημερίδας 9.00-9.30
Χαιρετισμοί.
Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας
Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας. Μ. Δερμεντζοπούλου
Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας. Κ. Μπαλλά
1. 9.30-9.50 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ: Ανθή Βασιλακοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός, MSc. Κακοποίηση και Παραμέληση Παιδιών – τύποι, μορφές και ενδείξεις στο σώμα και τη συμπεριφορά του παιδιού.
2. 9.50-10.20 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ Μαρία Ψαρράκου, Ψυχολόγος , MSc ΕγκληματολογίαςΒραχυχρόνιες και μακροχρόνιες συνέπειες της κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών στη ζωή των θυμάτων.
3. 10.30-11.00 Ηλέκτρα Κουτσούκου, νομικός, Δρ. Δικαιωμάτων του Παιδιού. Υπεύθυνος παιδικής προστασίας και φερόμενο περιστατικό κακοποίησης: εργαλεία διαχείρισης.
4. 11.00-11.30 Βάννα Μαρκετάκη, Διευθύντρια ΕΛΙΖΑ-Σωματείο Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού. Η Γραμμή ΕΛΙΖΑ 10454 για επαγγελματίες που βρίσκονται κοντά σε παιδιά και υπεύθυνους παιδικής προστασίας. Η Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών (στο Παπαγεωργίου) και οι Επιμορφώσεις του ΕΛΙΖΑ για επαγγελματίες και δια βίου εκπαίδευση.
5. 11.30-12.00 Ελένη Φουντωτού, Ψυχολόγος και Επιστημονική Συνεργάτιδα του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας. Η ψηφιακή παιδική κακοποίηση, ο ρόλος του Ινστιτούτου και οι συνεργασίες του με φορείς για την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 12.00-12.20
6. 12.30-13.00 Λάζαρος Γρηγοριάδης, Υπαστυνόμος Β. Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Η καταγγελία για την παιδική κακοποίηση και η διαχείριση της από την αστυνομία: η διαδικασία, τα στάδια, και η συνεργασία με άλλους φορείς αναφέροντας μελέτες περίπτωσης.
7. 13.00-13.30 Σαββίνα Τσουλτσίδου. Ιατροδικαστής, Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης: Αναγνώριση και διαχείριση από την ιατροδικαστική υπηρεσία περιστατικών παιδικής κακοποίησης και η συνεργασία με άλλους φορείς μέσα από μελέτες περίπτωσης/εων.
8. 13.30- 14.00 Λευκοθέα Τερζιτάνου, Εισαγγελέας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης. O ρόλος της εισαγγελίας ανηλίκων σε σχέση με την παιδική κακοποίηση, οι διαδικασίες και οι συνεργασίες με άλλους φορείς για την προστασία των παιδιών.
9. 14.00-14.30 Δρ. Τσάνταλη Ελένη, Ψυχολόγος, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας: Επιπτώσεις της παιδικής κακοποίησης στον εγκέφαλο και στη συμπεριφορά.
10. 14.30-15.00 Workshop Διαχείριση μελετών περίπτωσης από τους συμμετέχοντες
Κλείσιμο Ημερίδας 15.00-15.15 μ.μ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e.tsantali@pkm.gov.gr, Τ. 2313330856